Preţul minim aşteptat de stat pe licenţele telecom: 700 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 15.03.2012

Cea mai mare licitaţie organizată vreodată de România pentru licenţe de telefonie mobilă ar trebui să aducă statului cel puţin 700 de milioane de euro, a declarat într-o conferinţă de presă Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM), instituţia care gestionează întregul proces.

"Dacă s-ar vinde toate blocurile de frecvenţă, statul român ar obţine 700 de milioane de euro", a spus Marinescu. Toţi banii ar urma să fie încasaţi de stat până în luna iulie 2013, pentru că autorităţile nu vor mai încasa banii eşalonat, cum au procedat în trecut.

Spectrul radio este împărţit în 56 de "pachete", fiecare dintre ele având un preţ care variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani. Procedura de vânzare duce la creşterea în etape a preţului pentru acele blocuri de ofertă pe care există cea mai mare competiţie. Preţul creşte până când cererea şi oferta se "reglează".

Licitaţia ar urma să demareze în jurul datei de 1 mai, iar în noiembrie statul deja ar trebui să încaseze primii bani pe licenţe. Momentan, ANCOM aşteaptă comentarii legate de caietul de sarcini. Cosmote, Orange şi Vodafone nu au făcut ieri comentarii. RCS&RDS a criticat preţul şi obligaţia de a plăti toată taxa odată şi nu eşalonat.