Cum să devii din prost, cretin. Câţiva paşi lesne de urmat (ediţie definitivă)

Autor: Lucian Vasilescu 16.03.2012

Din ditamai creierul s-a dovedit că folosim doar o mică parte, în vreme ce restul de materie cenuşie moţăie cu voluptate. Din fericire, avem acum la dispoziţie soluţii pentru a îmbunătăţi această situaţie - putem, cu un minim efort, să renunţăm şi la cele câteva procente active şi să le trimitem, şi pe ele, la culcare.

Lumea a progresat şi nu mai trebuie să cauţi bezmetic, de unul singur, soluţii la problemele pe care le întâmpini. Pentru asta există acum cărţi scrise de specialişti de renume mondial, care au generozitatea să-şi bată capul în locul tău. Citindu-le, poţi lesne afla cum să faci să fii fericit, cum să fii (sau să pari) deştept, cum să ademeneşti succesul, cum să trăieşti şi mult şi bine, cum să-ţi educi copiii (asta, fireşte, după ce vei fi citit cartea despre cum şi când se fac acei copii), cum să-ţi iubeşti soacra, să fii una cu natura, cum să-ţi pui în valoare calităţile chiar şi atunci când n-ai niciuna. Poţi afla şi cum să câştigi la loto, cum să te îmbraci, cum să te dezbraci, cum să orice ai avea tu chef să faci. Autorii acestor volume care-ţi relaxează creierul sunt numiţi, pe bună dreptate, guru. Pentru fiecare activitate şi pentru fiecare aspiraţie umană sunt mai mulţi guru care scriu cărţi. Desigur, s-ar putea obiecta că lectura volumelor cu pricina ar putea fi dăunătoare somnului neuronilor celui care citeşte. Sunt soluţii, însă, şi la această problemă: dacă n-ai chef de lectură, poţi cumpăra produsul numit audiobook, pentru că de auzit, auzi fără să faci nici un efort. În cazul în care ai ceva mai multe parale, atunci poţi să-ţi cumperi bilet la conferinţele celor care se pricep la tine mult mai bine decât tine însuţi şi-i poţi asculta şi urmări, live, cum năduşesc şi se dau de ceasul morţii, cu pricepere şi altruism, să facă din amărâta ta de viaţă un rai pe pământ.

Dacă, după o astfel de cură, rezultatele aşteptate întârzie să apară, asta nu înseamnă decât că nu ţi-ai ales un guru potrivit. Nu e cazul să disperi - aruncă tot ce ai citit până atunci şi cumpără-ţi cel puţin un metru de cărţi despre cum să-ţi alegi un guru, apoi ia-o de la capăt, cu încredere şi cu speranţă. Vei găsi, în cele din urmă, pe cineva care să-ţi arate calea spre fericire. Şi vei deveni, în chiar timpul vieţii tale, un om împlinit. Un mic guru pentru cei care vor avea şansa de a trăi în preajma ta. Un exemplu de urmat. Un far călăuzitor. O adevărată beznă în lumina vieţii tale.