Ministrul Turismului: Sistemul all inclusive nu duce la obezitate, dar eu vreau diversitate

Autor: Liviu Iancu - Mediafax 15.03.2012

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat joi la deschiderea Târgului de Turism al României că sistemul all inclusive nu duce la obezitate, aşa cum susţin patronatele din turism, dar că el nu îl preferă, pentru că vrea diversitate.

Ministrul a spus că nu crede că în acest an va avea timp de vacanţă, dar dacă va pleca într-un scurt concediu, atunci va alege o destinaţie din România.

Întrebat cum comentează declaraţiile patronatelor din turism, care susţin că sistemul all inclusive în unităţile turistice duce la obezitate şi alcoolism, Petrescu a spus că este problema fiecăruia cât vrea să bea şi să mănânce şi este, de asemenea, problema hotelierilor dacă oferă sau nu acest tip de servicii.

"Eu nu prefer all inclusive, pentru că îmi place diversitatea. Dar dacă nu e genul meu de a face turism nu înseamnă că alţii nu îl practică. Ar putea încuraja obezitatea dacă ai avea acest regim de viaţă permanent. Nu cred că încurajează", a mai spus Petrescu.

Ministrul a declarat săptămâna trecută, la târgul de turism de la Berlin, că hotelierii de pe litoral câştigă mai mult din mâncare dacă nu vând pachete all inclusive, deşi acest sistem le-ar aduce mai mulţi turişti.

"Părerea mea este că pierd turişti şi evident că pierd, dar dacă dânşilor le convine să ţină hotelurile aşa, fără all inclusive, şi calculele lor relevă că merită aşa, e afacerea dânşilor. Cei care ar trebui să ofere aceste pachete all inclusive au alte interese. Probabil că nu sunt atât de rentabile pentru ei cum sunt mesele dacă le vând separat", a spus ministrul.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a declarat miercuri că sistemul all inclusive în hoteluri duce la obezitate, consum mare de alcool şi risipă.

Şi preşedintele ANAT, Corina Martin, spune că sistemul all inclusive nu este o soluţie pentru litoralul românesc, pentru că turiştii vor să mănânce de fiecare dată la restaurante diferite.