Estimările ANCOM arată că preţul licenţelor telecom poate sări uşor spre 1 mld. euro

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 18.03.2012

Veniturile totale încasate de statul român din cea mai mare licitaţie organizată vreodată pentru vânzarea de licenţe de comunicaţii mobile ar putea ajunge uşor la un miliard de euro dacă participanţii se vor lupta în mai multe etape pe cele mai scumpe "pachete", şi chiar dacă în joc nu ar intra decât patru operatori, arată exemple (teoretice) de desfăşurare a procedurilor publicate de ANCOM la sfâşitul proiectului de caiet de sarcini.

Această licitaţie va stabili numărul şi numele companiilor care vor oferi comunicaţii mobile până în anul 2029 în România.

Din datele prezentate de ANCOM în legătură cu mecanismul de licitare, precum şi din simulările realizate de autoritate rezultă că elementele-cheie în determinarea sumei finale vor fi numărul de oferte şi încăpăţânarea cu care operatorii vor licita pentru cele mai scumpe blocuri de frecvenţe scoase la vânzare: cele din banda de 900, 800 şi 1.800 MHz - cu o valabilitate de 15 ani.

Fiecare din cele 7 blocuri de frecvenţe pe 15 ani costă 40 mil. euro, iar la fiecare rundă de ofertare unde cererea operatorilor e mai mare decât oferta poate creşte cu 5 până la 20% - deci cu câteva milioane de euro la fiecare pas. "Spre exemplu dacă pe frecvenţa de 800 MHz cererea este de 10 blocuri în timp ce oferta este de 6, atunci valoarea creşte. Dacă la noua rundă sunt 9 oferte, valoarea creşte iar cu un pas până se ajunge în situaţia în care cererea de blocuri pe 800 MHz este egală cu oferta, sau mai mică", a explicat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, în conferinţa de presă în care a prezentat detaliile licitaţiei.

O competiţie strânsă între operatori pe licenţe poate duce veniturile totale aproape de un miliard de euro, ceea ce înseamnă că un singur operator ar putea ajunge în situaţia în care să aibă de achitat 300 mil. euro până la jumătate anului viitor. Suma ar reprezenta taxa de licenţă pe o perioadă de 15 ani (sau 16,3 ani dacă sunt achiziţionate şi licenţe temporare) ceea ce înseamnă că anual taxa ar fi de aproximativ 20 de milioane de euro. Conform scenariului ANCOM, un operator ar putea ajunge în situaţia de a plăti o asemenea sumă dacă ar achiziţiona spectru în toate benzile disponibile, şi care i-ar asigura posibilitatea de a furniza o gamă extinsă de servicii pe piaţa locală.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii au avut în ultimii ani bugete anuale de investiţii în jurul a 100 mil. euro.

Jucătorii care sunt deja prezenţi pe piaţa de telefonie mobilă Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone şi-au anunţat deja intenţia de a participa la licitaţie. Cel mai probabil în cazul Cosmote, Orange şi Vodafone deciziile privind sumele alocate pentru licutaţia din România vor fi luate la sediile centrale, respectiv la Bonn, Paris şi Londra.

Companiile internaţionale care deţin Cosmote, Orange şi Vodafone nu au făcut încă niciun comentariu despre proiectul de caiet de sarcini, singura reacţie fiind momentan cea a RCS&RDS. Compania românească a criticat preţul de pornire - pe care îl consideră mare, şi plata în avans a tarifului.

Reprezentanţii Cosmote, Orange şi Vodafone au pledat în această săptămână pentru preţuri "realiste" la licitaţie, care să încurajeze investiţiile în România, şi astfel creştere economică şi locuri de muncă.