Bode: Amenzile pentru practici abuzive în energie cresc de zece ori, furnizorul poate fi schimbat

Autor: Mediafax 16.03.2012

Amenzile pentru practici abuzive ale prestatorilor de servicii energetice în relaţia cu clienţii finali vor creşte de până la zece ori, ajungând la 10% din cifra de afaceri a companiei, iar consumatorii vor avea dreptul să schimbe furnizorul de electricitate în trei săptămâni, afirmă ministrul Bode.

Prevederile au fost incluse în proiectul legii care reglementează sectorul energetic, aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

"În scopul asigurării unei protecţii reale a clienţilor finali de energie electrică de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede înăsprirea regimului de sancţionare, cuantumul amenzilor fiind mărit de până la zece ori pentru anumite încălcări ale prevederilor legale, ajungând la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic. Se garantează, totodată, clienţilor finali schimbarea furnizorului de energie electrică în termen de trei săptămâni", a spus Bode.

Guvernul a aprobat, vineri, cu o întârziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă.

Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.