FMI face recomandări Chinei: Beijingul ar trebui să-şi schimbe modelul de creştere economică

Autori: Paul Comsa , Vlad Popescu - Mediafax 18.03.2012

Christine Lagarde, directorul general al FMI, nu pare impresionată de dezvoltarea economiei chineze şi îndeamnă statul asiatic să accelereze reformele pentru susţinerea creşterii economice prin transferul motoarelor de creştere economică de la investiţii şi exporturi spre consumul intern şi reducerea disparităţilor de venituri dintre bogaţi şi săraci. Deşi China a avut cea mai dinamică economie din ultimii cinci ani, perioadă în care marile economii ale lumii au fost puternic afectate de criză, şeful FMI apreciază că guvernul de la Beijing ar trebui să-şi schimbe modelul de creştere economică, scrie The Wall Street Journal.

Adresându-se oficialilor, bancherilor şi oamenilor de afaceri prezenţi la China Development Forum, Lagarde a lăudat China pentru reducerea excedentului de cont curent la mai puţin de 3% din PIB, de la peste 10% în 2007, dar a afirmat că Beijingul trebuie să continue reformele interne.

"Atenţia (n.red. - guvernanţilor) ar trebui să se concentreze pe creşterea dezechilibrelor interne. Consumul intern trebuie să capete un rol mai important în stimularea creşterii economice", consideră Lagarde.

Şeful FMI apreciază că yuanul chinezesc ar putea deveni monedă de rezervă dacă Beijingul va continua reformele economice şi se va angaja în consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar.

"Este nevoie de un plan pentru consolidarea şi flexibilizarea sistemului de schimb valutar, pentru un management monetar şi al lichidităţii mai eficace, cu supraveghere şi reglementare de mai bună calitate, o piaţă financiară mai bine dezvoltată, dobânzi flexibile pentru depozite şi credite şi, în final, deschiderea contului de capital. Dacă toate acestea se vor materializa, nu există niciun motiv pentru care renminbi (yuanul - n.r.) să nu ajungă la statutul de monedă de rezervă, ocupând o poziţie adecvată statutului economic al Chinei", a declarat Lagarde.

Guvernul de la Beijing vrea să crească gradul de utilizare a yuanului pentru încheierea tranzacţiilor comerciale internaţionale şi a implementat mai multe reforme pentru a facilita tranziţia.

Pe de altă parte, Christine Lagarde consideră că economia mondială nu se mai află "pe marginea prăpastiei", cu semne de stabilizare în zona euro şi SUA, însă avertizează că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea globală.

"Poate că economia globală este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli. Totuşi, optimismul nu trebuie să ne inducă un sentiment fals de siguranţă. Există încă riscuri economice şi financiare majore cu care trebuie să ne confruntăm ", a avertizat şeful FMI la Beijing.