Scandalul arestării judecătorului din Timişoara. Nebuloasa Moldomin: mai stă în picioare preluarea de către Mineco?

Autor: Adrian Cojocar 19.03.2012
Acuzarea şi reţinerea lui Nicolae Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, pentru că ar fi intervenit cu o sentinţă favorabilă în două dosare aflate pe rolul instanţei, pune sub semnul întrebării una dintre cele mai mari tranzacţii cu o companie care exploatează minereu de cupru în România.


Şerban ar fi promis că va interveni pe lângă colegii lui de la Secţia Comercială a Curţii de Apel Timişoara pentru a favoriza anularea constaţiei ANAF de vânzare a producă­torului de cupru Moldomin Moldova Nouă către compania elveţiană Mineco.

"Noi am făcut un caiet de sarcini pe care l-am modificat ulterior incluzând şi obligaţia cumpără­torului de a realiza investiţiile de mediu cifrate la 60 de milioane de euro pe care în caz contrar trebuia să le plătească statul. ANAF a contestat modificarea caietului de sarcini susţinând că trebuia aprobat din nou, fapt ce nu este în acord cu legislaţia. Contestaţia a fost respinsă şi problema s-a rezolvat irevocabil la începutul lunii martie. Mai trebuie să terminăm procedurile de intabulare a terenurilor necesare exploatării miniere şi apoi putem să încheiem antecontractul şi să distribuim banii către ANAF", a declarat Răzvan Zăvăleanu, managing partner al RTZ & Partners, lichidatorul Moldomin. El mai spune că investiţiile minime la care s-a obligat Mineco sunt de 100 mil. euro, însă crede că compania elve­ţiană va cheltui o sumă de două ori mai mare pentru in­ves­tiţii pe lângă investiţiile de mediu care se ridică la 60 de milioane de euro.

Fără o sentinţă favorabilă în cadrul celor două dosare Mineco nu ar fi reuşit să preia producătorul de cupru Moldomin, care deţine drepturile de proprie­tate pentru o exploatare de cupru cu rezerve de circa 300 milioane de tone de minereu, din care rezervele care se pot extrage au fost evaluate la circa un miliard de euro dacă se ia în calcul cotaţia maximă atinsă de metalul roşu în primăvara anul trecut, de 10.000 de dolari pe tonă. Între timp preţul la cupru a coborât la 8.500 de dolari/tonă.

Mineco, care mai deţine trei exploatări miniere în Serbia şi Bosnia, a preluat anul trecut producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă în cadrul uneia dintre cele mai mari tranzacţii din sectorul minier ro­mâ­nesc, dacă sunt luate în calcul şi investiţiile asumate de 150 mil. euro. Tranzacţia a fost însă contestată de ANAF care este principalul creditor al Moldomin. Potrivit informaţiilor din presă, Iacob Chişărău, directorul Moldomin Moldova Nouă, ar fi fost cel care l-a denunţat pe judecător în cazul traficului de influenţă.

"Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: În luna februarie 2012, inculpatul Nicolae Cătălin Şerban, în calitatea menţionată, a pretins de la învinuitul Chişărău Iacob suma de 60.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra membrilor completului de judecată ce avea spre soluţionare două dosare civile, ambele înregistrate pe rolul Curţii de Apel Timişoara, în scopul soluţionării favorabile a acestora. Ulterior, la data de 14 martie 2012, inculpatul Şerban Nicolae Cătălin a primit, cu ajutorul soţiei sale, de la învinuitul Chişărău Iacob suma de 50.000 de euro, bani ce fuseseră primiţi de acesta din urmă de la alte două persoane", potrivit unui comunicat emis de reprezentanţii DNA.

Moldomin este a doua cea mai importantă companie de exploatare a minereului de cupru din România, după CupruMin Abrud, şi deţine drepturi de exploatare asupra a circa 30% din rezervele de cupru la nivel naţional.

Reprezentanţii lichidatorului Moldomin, care a negociat vânzarea activelor companiei către Mineco, spun că tranzacţia ar putea fi finalizată în luna iunie a acestui an, după intabularea terenurilor Moldomin.