Viciile dispar greu: când toată lumea stă cu ochii pe Transelectrica, noul ministru al economiei şi-a numit doi consilieri în CA

Autor: Andrei Chirileasa 20.03.2012

La doar două luni de la scan­dalul determinat de numirea con­silieru­lui personal al fos­tului prim-mi­nistru Emil Boc în funcţia de pre­şedinte al Transelectrica (TEL), noul ministru al eco­nomiei Lucian Bode a solicitat com­paniei să-i numească în consiliul de administraţie pe Gabriel-Adrian Margin, directorul său de cabinet de la Ministerul Economiei, şi pe Silviu Mănăstire, consilierul său personal.

Ei vor ocupa provizoriu locurile rămase vacante după demisiile lui Cristian Ene Corbeanu şi a lui Sergiu Noruţ Stănişteanu, numiţi în funcţie de fostul ministru Ion Ariton.

Asta deşi Transelectrica este o companie strategică pentru economia naţională, responsabilă pentru operarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice, iar administratorii companiei ar trebui să aibă experienţă fie în sectorul energetic, fie în finanţe şi contabilitate. Cel puţin aşa cere Ordonanţa 109, aprobată anul trecut de Guvern, care stabileşte reguli clare privind selectarea membrilor consiliilor de administraţie ale com­paniilor de stat.

Mai mult, în adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la finalul lunii februarie, Ministerul Economiei în cali­tate de acţionar majoritar al Trans­elec­trica a aprobat începerea proce­durilor de selecţie a adminis­tra­torilor conform prevederilor Ordonanţei 109.

Unele companii au început deja să publice anunţuri în presă pentru selecţia de candidaţi pentru consiliile de ad­minis­traţie, cum este cazul Anti­biotice Iaşi (ATB). La Trans­electrica, în schimb, prin­cipiile adop­tate sunt cel puţin deocam­dată ignorate.

Asta în condiţiile în care Trans­electrica are acum nevoie să câştige încrederea investitorilor, statul încercând să vândă în această perioadă pe bursă 15% din acţiunile com­paniei. Ministerul Eco­no­miei nu a transmis răspun­surile la întrebările ZF până la închiderea ediţiei de ieri.

Silviu Mănăstire, fost jurnalist, în prezent consilier de imagine al ministrului eco­nomiei, a ajuns adminis­trator provi­zoriu la o companie cu afaceri anuale de 2,9 mld. lei (680 mil. euro). El a fost anterior director la agenţia de presă NewsIn, până în februarie, şi a lucrat şi la Money Channel, televiziunea de business lansată de Sorin Ovidiu Vântu.

Adrian Margin, şeful de cabinet al ministrului Bode, a fost anterior director la Electrica Serv filiala Transilvania. Repre­zentanţii Transelectrica au precizat că numirile sunt provizorii, până la alegerea unor noi administratori conform Ordonanţei 109.

"Există o notă de reco­mandare din partea Ministe­rului Eco­nomiei, Comertului şi Mediului de Afaceri privind atât numirea dom­nilor Mar­gin Gabriel - Adrian şi Mănăstire Silviu în calitate de ad­ministratori pro­vizorii în consiliul de ad­mi­nis­tra­ţie al Transelectrica până la de­sem­narea noilor adminis­tratori de către Adunarea Ge­ne­rală a Acţio­narilor în condiţiile pre­văzute de OUG NR. 109/2011 pri­vind guvernanţa corporativă a între­prinderilor publice, cât şi desem­narea domnului Seculici Gheorghe în cali­tate de preşedinte al consiliului de ad­mi­nis­traţie", au precizat reprezentanţii Trans­electrica.

Gheorghe Seculici, fostul vicepremier al alianţei DA, este membru de mai mult timp în consiliul de administraţie al Transelec­trica. El este socrul lui Gheorghe Falcă, primarul de la Arad, cunoscut mai ales ca finul preşedintelui Traian Băsescu.

Din consiliul de administraţie al Trans­electrica mai fac parte Horia Hă­hă­ianu, fostul director general al com­paniei, demis din această funcţie la cererea pri­mului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, în februarie. El a rămas însă în CA.

Şi fostul consilier al lui Emil Boc, Adrian Victor Vevera, a rămas în consiliul de adminis­traţie al Transelectrica, deşi a demisionat din funcţia de preşedinte după scandalul din ianuarie. Vevera este specialist în ştiinţe militare.

Un alt membru în conducerea Trans­electrica este Virgil Orlandea, care a fost numit în funcţie de fostul ministru Ion Ariton. Conform CV-ului, Orlandea este antrenor de fotbal licenţiat.

Fondul Proprietatea este reprezentat în CA al Transelectrica de Andrei-Gabriel Benghea-Mălăieş.

Ministerul Economiei derulează în această perioadă o ofertă publică de vân­zare a unui pachet de 15% din acţiunile Trans­electrica pe bursă, preţul de vânzare fiind cuprins între 14,9 lei şi 19,2 lei. Până ieri, investitorii au plasat ordine pentru circa 5,2% din acţiunile din ofertă, însă cele mai mari subscrieri sunt aşteptate în ultimele două zile ale ofertei, respectiv 26 şi 27 martie.

​Poziţia Transelectrica, transmisă ieri Ziarului Financiar:
Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm faptul că există o notă de recomandare din partea Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri privind atât numirea domnilor Margin Gabriel - Adrian şi Mănăstire Silviu în calitate de administratori provizorii în Consiliul de Administraţie al Transelectrica până la desemnarea noilor administratori de către Adunarea Generală a Acţionarilor în condiţiile prevăzute de OUG NR. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cât şi desemnarea domnului Seculici Gheorghe în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Anunţul transmis astăzi de Transelectrica către Bursa de Valori Bucureşti:

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" SA informează publicul investitor că în prezent Consiliul de Administraţie al Companiei funcţionează cu cinci membri din şapte, în conformitate cu prevederile legale. În locul celor doi administratori care şi-au prezentat demisiile, Cristian Ene Corbeanu şi Sergiu Noruţ Stănişteanu, nu au fost numite alte persoane.

Precizarea lui Silviu Mănăstire, consilierul ministrului economiei, transmisă astăzi către ZF:
Consiliul de Administraţie al Transelectrica nu a fost modificat. Silviu Mănăstire, consilier al ministrului şi Adrian Margin, director de cabinet nu au fost numiţi în CA al Transelectrica. Informaţiile din articolul publicat de ZF potrivit carora "Silviu Mănăstire, fost jurnalist, în prezent consilier de imagine al ministrului eco­nomiei, a ajuns adminis­trator provi­zoriu la o companie cu afaceri anuale de 2,9 mld. lei (680 mil. euro)" este falsă. Există doar o notă de recomandare a ministrului pentru înlocuirea a doi membri care şi-au dat demisia, cu persoanele sus menţionte, recomandare ce nu a fost pusă în practică. Nu se vor face schimbări în componenţa CA al societăţii pe durata listării.