Valoarea procedurilor de achiziţii publice anulate de CNSC s-a înjumătăţit anul trecut

Autor: Ioan Dornescu 20.03.2012

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat anul trecut proceduri de achiziţii publice cu o valoare estimată de 1,3 miliarde de euro, faţă de 2,7 miliarde euro în anul anterior, ca urmare a îmbunătăţirii modului de elaborare a documentaţiilor şi evaluării ofertelor.

"Aproximativ 1,3 miliarde de euro reprezintă valoarea estimată a procedurilor de achiziţie publică pe care ne-am văzut nevoiţi să le anulăm. Această valoare a scăzut în ultimul an, pentru că în 2010 valoarea procedurilor anulate a depăşit două miliarde de euro. Autorităţile contractante şi-au mai îmbunătăţit activitatea în elaborarea documentaţiilor de atribuire şi a procedurilor de evaluare a ofertelor, dar e loc de mult mai bine", a declarat marţi preşedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, într-o conferinţă de presă privind achiziţiile publice pentru proiecte europene.

Potrivit informaţiilor din raportul instituţiei pe anul 2010, CNSC a admis acum doi ani contestaţii la proceduri de achiziţii publice cu o valoare estimată la 39,9 miliarde lei (9,4 miliarde euro), circa 50% din valoarea proiectelor lansate prin SEAP, de 80,1 miliarde lei. Din valoarea procedurilor pentru care CNSC a aprobat contestaţiile, operaţiunile anulate au însumat 11,4 miliardei lei (2,7 miliarde euro), iar pentru achiziţii de 28,4 miliarde lei (6,7 miliarde euro) s-au dispus măsuri de remediere.

Lorand a precizat că anul trecut 30-35% din contestaţiile formulate au fost admise, iar aproape toate deciziile Consiliului au rămas valabile, chiar şi în cazul în care au fost atacate în instanţă.

El a mai spus că România stă bine la obţinerea şi contractarea proiectelor europene, însă are probleme la implementarea investiţiilor.