Marea Britanie anunţă noi tăieri de cheltuieli, dar reduce impozitele celor mai bogaţi

Autor: Iulian Anghel 20.03.2012

Ministrul britanic al finanţelor George Osborne va prezenta mâine un nou plan de austeritate care prevede noi tăieri de cheltuieli publice, dar va reduce impozitele aplicate celor care câştigă peste 150.000 de lire sterline pe an (180.000 de euro). Scăderea este mai degrabă simbolică, de cinci procente, dar este criticată de 52% dintre cetăţenii Regatului Unit.

Deficitul Marii Britanii ar urma să ajungă în acest an la 7% din PIB şi nu este altă soluţie pentru reducerea lui decât tăieri de cheltuieli, susţine ministrul de finanţe. În lipsa reducerii deficitului, Marea Briitanie şi-ar putea pierde ratingul maxim, AAA, cu consecinţe serioase pentru economie, arată el. Ţăierile de cheltuieli publice ar urma să însemne 81 mld. lire sterline (90 mld. euro) între 2011-2015.

Noile previziuni economice care vor fi publicate mâine vor oficializa intrarea în recesiune tehnică în prima parte a anului, în timp ce creşterea economică în 2012 va fi de 0,7%, potrivit The Guardian. Cu excepţia scăderii impozitelor celor bogaţi, tot planul va conţine măsuri de tăieri bugetare.

Impozitul de 50% pe veniturile anuale mai mari de 150.000 de lire va scădea la 45%. Guvernul spună că răspunde, astfel, cererii mediului de afaceri, iar măsura va încuraja spiritul antreprenorial. Totuşi, ea crează mari probleme liberal-democraţilor - care, alături de conservatori, participă la guvernare - întrucât ei au plasat lupta împotriva "inegalităţilor" în centrul politicii lor.

Potrivit unui sondaj publicat duminică, 52% dintre britanici nu agrează această măsură care este susţinută de 29% dintre oameni.