Povestea unui magnat aflat în ultima zi a vieţii

Autor: Ziarul de Duminica 21.03.2012

Leif Davidsen - Îngerul păzitor al fratelui meu. Crime Scene Publishing



Leif Davidsen este un scriitor danez născut în 1950. Şi-a început cariera ca jurnalist în 1977, în Spania, apoi a fost corespondent radio la Moscova. A călătorit mult, pe toate meridianele. Din 1999 se dedică exclusiv scrisului. A scris cu deosebire romane poliţiste, foarte apreciate în spaţiul scandinav şi nu numai.

"Îngerul păzitor al fratelui meu" este un roman în care se îmbină mai multe filoane: un roman politic, un roman istoric, un roman de iubire sfâşietoare, un roman de suspans şi un extraordinar reportaj. În toate direcţiile, reuşita lui Leif Davidsen este formidabilă.

Foarte pe scurt, este povestea vieţii unui mare magnat danez foarte bătrân care, aflat în ultima zi a vieţii, ce coincide cu ziua sa de naştere, sărbătorită cu mare fast şi mulţime de invitaţi simandicoşi, îşi scrie-gândeşte într-un testament final viaţa care n-a fost lipsită de peripeţii.

După ce pleacă de acasă, la 20 de ani, în urma certurilor cu un tată abuziv, Magnus Leyer trăieşte cinci ani în Agentina şi America, capătă experienţă de viaţă, dar face şi bani, revine în Danemarca, dar îşi părăseşte din nou ţara în căutarea fratelui său mai tânăr, plin de idealuri şi naiv, fugit în Spania ca voluntar de partea forţelor republicane în războiul cu armata lui Franco. Magnus Leyer ajunge în Spania republicană deghizat ca ziarist, iar mai târziu, la Moscova, va ajunge tot ca ziarist. Va încerca să fie îngerul păzitor al fratelui său.

Începe un roman copleşitor despre ororile unui război din care cel plecat voluntar nu mai poate ieşi decât mort în lupte sau împuşcat drept trădător, dacă vrea să se retragă; despre brigăzile internaţionale şi Comintern; despre falsitatea idealurilor comuniste; despre practicile inumane ale securităţii lui Stalin; despre aurul spaniol acaparat de comuniştii sovietici. Nicio carte de la celebrul "Omagiu Cataloniei" al lui George Orwell nu a descris cu mai multă acurateţe conflictele interne dintre comunişti şi celelalte grupări şi partidele lor de stânga din cadrul Republicii Spaniole.