Board-ul FMI discută astăzi a patra evaluare a acordului cu România

Autor: Claudia Medrega 21.03.2012

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) urmează să discute astăzi cea de-a patra evaluarea a programului preventiv pentru România.

În luna februarie, Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a Fondului în România, a declarat că misiunea de experţi a FMI va recomanda Consiliului Director aprobarea următoarei tranşe, de 505 mil. euro, din acordul stand-by, după ce a constatat îndeplinirea ţintelor cantitative şi a convenit cu autorităţile politicile viitoare.

Cu toate că România a îndeplinit criteriile agre­ate cu Comisia Euro­pea­nă şi FMI şi a trecut cu bine şi de a patra evaluare a acor­du­lui preventiv, pe lista "pro­vocărilor" pentru acest an figurează, în conti­nuare, reducerea arieratelor, privatiză­rile şi managementul privat la companiile de stat.

Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie a anului trecut să prelungească înţelegerea cu FMI încheiată în 2009 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 mld. euro. Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 mld. euro de la Uniunea Europeană.