Monumente din Bucureşti/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 23.03.2012

În prezenţa unui numeros public - istorici, arheologi, muzeografi, iubitori ai Bucureştilor - la Palatul Şuţu a fost lansat, în urmcă cu două săptămâni, un album pe care ne încumetăm să-l declarăm din prima clipă un eveniment editorial.

Au apărut nenumărate albume, monografii generale sau parţiale, lucrări enciclopediste, cărţii de memorii, reeditări ale unor istorii de răscruce consacrate Bucureştilor, inclusiv la această editură care a tipărit albumul semnat de istoricul Narcis Dorin Ion. Subiectul pare însă - şi chiar este - inepuizabil, aşa că orice nou titlu nu face decât să sporească benefic zestrea de lucrări consacrate temei. (De altfel, substanţiala bibliografie care încheie albumul lui Narcis Dorin Ion, întinsă pe patru pagini! nu este decât un argument în plus.) Tânărul istoric, încă director al minunatului Muzeu de la Bran, aflat la a douăsprezecea carte din ultimul deceniu, care de care mai sofisticată, mai somptuoasă, mai amibiţioasă, iubitor al Bucureştilor chiar dacă nu este şi locuitor al Capitalei, şi-a ales de această dată istoria modernă a oraşului văzută prin monumentele sale definitorii. "Se combină, astfel - scrie el în Introducere -, o istorie a arhitectruii, a sculpturii, a grădinilor şi parcurilor cu cea a mentalităţilor şi moravurilor de altădată. În acest periplu istoric şi sentimental prin Bucureşti am inclus bisericile şi mânăstirile, clădite în Capitală dintru începutul istoriei urbei de pe malul Dâmboviţei. Palatele şi casele boiereşti lipsesc din acest periplu livresc printre monumentele Capitalei, deoarece ele vor constitui subiectul unor lucrări speciale" (În felul acesta, istoricul anunţă, cum a făcut-o şi la lansarea albumului, următoarele două volume ale tripticului, cel despre palate şi cel despre case, care vor fi publicate la aceeaşi editură.)

Lucrarea nu este exhaustivă, autorul ei nu şi-a dorit o lucrare enciclopedistică, ci una subiectivă şi în parte sentimentală. Sunt trecute în revistă aproximativ 350 de monumente - edificii publice, biserici, mânăstiri, hanuri, hoteluri, cafenele, statui şi busturi - toate cu istoria lor şi de multe ori cu istoria oamenilor de care au fost legate. Toate încep cu Ateneul român, văzut ca centru al oraşului, de unde iradiază toate celelalte. Albumul poate fi înţeles şi ca un ghid turistic - de altfel ediţia în engleză, apărută deja, şi ediţiile în franceză şi germană, aflate în lucru, au menirea să popularizeze tocmai monumentele în discuţie oricărui vizitator al oraşului. Iconografia, bogată, este aproape în totalitate de arhivă şi de multe ori inedită, ceea ce conferă o lumină aparte albumului. Punerea în pagină a imaginilor, realizată de autor şi de redactorul cărţii, Adrian Manafu, e admirabilă, o încântare a ochiului. "Monumente din Bucureşti" este una dintre cele mai plăcute cărţi despre oraşul numit cândva "Micul Paris".

Narcis Dorin Ion s-a născut la 5 iunie 1974 la Piteşti. A absolvit, ca şef de promoţie, Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1997); a obţinut masteratul la aceeaşi facultate în 2008. Este doctor în istorie din 2006, cu tema "Elitele şi arhitectura rezidenţială în Ţările Române (sec. XIX-XX)" - o lucrare pe această temă a publicat, la Editura Oscar Print, în 2010. Director al Direcţiei Muzee, Colecţii, Arte Vizuale din Ministerul Culturii şi Cultelor (2002-2003); director general al Muzeului Naţional Bran (din 2003 până în prezent). Autor al următoarelor lucrări: "Castele, palate şi conace din România", vol. I, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2001; "Bucureşti. În căutarea Micului Paris", Bucureşti, Editura Tritonic, 2002; "Mogoşoaia. Trei secole de istorie (1702-2002)", Bucureşti, Editura Tritonic, 2002; "Castelul Bran. Reşedinţă a reginei Maria şi a prinţesei Ileana", Bucureşti, Editura Tritonic, 2003; "Regimul comunist din România. O cronologie politică (1945-1989)", Bucureşti, Editura Tritonic, 2003 (în colaborare cu Mihai Retegan şi Cristina Păiuşan); "Gheorghe Tătărescu şi Partidul Naţional Liberal (1944-1948)", Bucureşti, Editura Tritonic, 2003; "Reşedinţe şi familii aristocrate din România", Bucureşti, Institutul Cultural Român, 2007.

Narcis Dorin Ion - Monumente din Bucureşti. Noi Media Print.