Patru companii au intrat la una din cele mai aşteptate licitaţii din acest an, privatizarea Cupru Min

Ziarul Financiar 23.03.2012



Companiile OZ Minerals (Australia), Roman Cooper Corp. (Canada), Dundee Holding (Olanda) şi Ellatzite Med Ad (Bulgaria) sunt interesate să participe la licitaţia de vânzare a Cupru Min Abrud, societate deţinută integral de stat, prin ministerul Economiei - OPSPI.

Cupru Min este una din cele mai atractive companii din portofoliul statului, având în vedere rezervele de cupru deţinute, din ce în ce mai valoroase odată cu creşterea preţului cuprului pe plan internaţional.

"Licitaţia cu strigare va avea loc luni (26 martie)", a precizat pentru Mediafax Florin Vladan, şeful OPSPI. Până luni, ministerul Economiei va analiza toate documentele depuse de cele patru companii.

Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit anul trecut la 263,28 milioane lei (60,6 milioane euro).

Mai multe companii s-au arătat interesate de Cupru Min.

Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.

Licitaţia va fi organizată de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), organism din structuraMinisterului Economiei.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat la începutul săptămânii pentru MEDIAFAX că eventualul cumpărător al Cupru Min va trebui să îşi asume obligaţii de mediu de peste 90 milioane de euro.

Oz Minerals este o companie australiană cu activităţi în principal în Austrialia şi Cambodgia. Compania operează mine de cupru şi aur.

Dundee Holding exploatează cupru, aur şi argint în Bulgaria, Namibia, Canada şi Armenia, iar Ellatzite produce aur şi cupru în Bulgaria.