Mihai Tănăsescu va fi numit vicepreşedinte al BEI

Ziarul Financiar 26.03.2012

Fostul ministru al finanţelor Mihai Tănăsescu va fi numit vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), pentru un mandat de şase ani, în locul grecului Plutarchos Sakellaris, poziţie pe care România o va deţine în premieră, au declarat surse din mediul financiar.

Aceasta este cea mai înaltă poziţie obţinută de un oficial român la o instituţie financiară publică mondială. Din poziţia de vicepreşedinte al BEI, Tănăsescu, în prezent reprezentantul României la FMI, va coordona activitatea băncii în Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) şi Africa de Sud. BEI are opt vicepreşedinţi. Toţi oficialii români contactaţi de MEDIAFAX, inclusiv Tănăsescu, au refuzat să discute pe acest subiect.

Banca Europeană pentru Investiţii este o instituţie europeană creată în 1958, prin Tratatul de la Roma. Acţionarii BEI sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În afara finanţării proiectelor din statele UE, BEI activează şi din Africa, Asia şi Rusia, acoperind în total peste 150 de ţări. Instituţia este cea mai mare bancă internaţională nesuverană atât din punctul de vedere al finanţărilor acordate, cât şi al emisiunilor pe pieţele de capital.

În 2010, aproape 90% din finanţarea BEI de 72 miliarde de euro a fost alocată pentru proiecte din UE. BEI a semnat în perioada 2007-2011 contracte de finanţare de 4 miliarde de euro în România. Tănăsescu este din 2007 reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional şi ocupă poziţia de director general adjunct în Constituanta Olandeză. În vârstă de 56 de ani, Tănăsescu este absolvent al facultăţii Finanţe-Contabilitate de la ASE şi a urmat mai multe specializări în străinătate, dintre care două chiar la FMI - "Statistica Finanţelor Publice" şi "Politici macroeconomice şi finanţe publice".