Asociaţia Editorilor din România: Piaţa de carte suferă din cauza obiceiurilor de lectură ale românilor

Autor: Mirabela Tiron 27.03.2012

"Piaţa de carte suferă masiv. Tirajele editurilor din România sunt mult sub cele din Ungaria sau Franţa din cauza obiceiurilor de lectură ale românilor. Consumul de carte nu a prins în România. În alte ţări lectura este o nevoie zilnică. Mi-e greu să cred că în ultimul deceniu vom găsi cărţi care să depăşească o sută de mii de exemplare pe piaţa locală", a spus Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţei Editorilor din România (AER).

El afirmă însă că nu are statistici cu privire la cel mai vândute cărţi pe piaţa românească. Cele mai multe edituri au redus numărul titlurilor şi al tirajelor cărţilor publicate şi au distribuit cărţile în magazinele ce asigurau promovare la

Consumul de carte din România ne plasează pe ultimul loc în cadrul ţărilor din Uniunea Europeană, având în vedere că un român cheltuieşte în medie 5 euro anual pe cărţi. În ultimii trei ani mai multe edituri au optat pentru o strategie de conservare, care să le asigure supravieţuirea.

"Există puţină transparenţă pe această piaţă a cărţilor. Multe edituri nu fac publice datele cu privire la numărul de exemplare vândute, aşa cum se întâmplă în Franţa sau în alte ţări, unde lunar se raportează vânzările de carte. Nu avem un climat transparent", a spus Mitrică. Demersul de-a face statistici pe piaţa de carte este "îngrozitor" în aceste condiţii, precizează reprezentantul Aso­ciaţiei Editorilor din România.