Bilanţul ofertei Transelectrica: Cererea de acţiuni a fost cu 33% mai mare decât oferta. Micii investitori vor plăti un preţ mai mare decât fondurile de investiţii

Autor: Andrei Chirileasa 27.03.2012

Oferta de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), deţinute de stat, s-a încheiat la ora 17:00 cu o suprasubscriere de 33%.

Asta înseamnă că cererea de acţiuni a fost cu 33% mai mare decât oferta. Cererea a fost mai mare pe tranşa investitorilor mici, unde ordinele depuse de investitori au vizat 2,85 milioane de acţiuni, de 2,6 ori mai mult decât numărul de acţiuni alocate pe această tranşă, care s-a adresat micilor investitori, cu subscrieri de până la 500.000 de lei. Astfel, preţul final va fipeste preţul minim de 14,9 lei/acţiune. Potrivit datelor disponibile la ora 17:08, tranşa mică era subscrisă în întregime la preţul de 15,6 lei. Asta înseamnă că cei care au pus ordine la preţuri mai mici de 15,6 lei nu vor primi acţiuni.

De pe această tranşă, statul va încasa circa 17,15 mil. lei (3,9 mil. euro).

Pe tranşa investitorilor mari, subscrierile au fost cu 20% mai mari decât numărul de acţiuni puse în vânzare, dar majoritatea ordinelor au fost plasate la preţul minim de 14,9 lei, astfel că acesta va fi probabil şi preţul final pe tranşa mare. Această tranşă a fost destinată investitorilor mari, în special fonduri de investiţii, dar au fost şi persoane fizice care şi-au mutat subscrierile pe această tranşă când au văzut că pe tranşa mică preţul creşte. Pe această tranşă statul va încasa 147,4 mil. lei (33,7 mil. euro).

Astfel, în final, statul va încasa 37,6 mil. euro din vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Transelectrica.

Intermediarii ofertei sunt BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital.