PIB-ul fără ţară

Autor: Sorin Pâslaru 28.03.2012

Niciun cuvânt despre restructurarea administraţiei publice nu a mai ieşit la iveală de două luni, de când a fost schimbată conducerea guvernului, de parcă raportarea către FMI a reducerii cu 200.000 a numărului de angajaţi la stat a fost de ajuns.

Nimeni nu sesizează că viciul fundamental al celor 20 de ani de reforme este slăbirea centralizării statului, astfel încât guvernul a ajuns să fie numai cu numele guvern, în fapt fiind din ce în ce mai mult ca un rege fără ţară, sufocat de structuri, supra şi substructuri administrative care i-au scăpat de sub control.

Luaţi orice minister şi veţi vedea că are zeci de agenţii sau autorităţi în aşa-zisă coordonare: ARACIS, ANRM, CNAS, ANSVA, ONPCSB, CNCSIS, CNEAA, ANCOM, ANRE, CNADNR, CNSAS, ANOFM, CNPAS, OPSNAJ, RAAPPS, ANI, AEP, CNCD, CNCS, AVAS, CNA, SRR, SRT, SGG. Sursă de sinecuri, de directorime, fiecare e pe teritoriul lui aici şi goana cea mai mare după funcţii este pentru astfel de agenţii unde stai la adăpost până îşi aminteşte partidul că mai are nişte oameni de plasat.

De fapt sunt instituţii stat în stat. Toţi se îndreaptă împotriva guvernului când arde un spital, când într-o şcoală e dezastru sau când maşinile îşi rup osiile pe drumuri, dar puterea de mult nu mai e la guvern. În spitalele unde stau nefolosite echipamente de milioane de euro sunt stăpâni cu adevărat directorii, dar pe banii publici, pentru că dacă e să raporteze trebuie să o facă între direcţii: primăria plăteşte văruitul, casa de sănătate medicii, iar ministerul echipamentele. Poftim de trage pe cineva la răspundere că deşi are Municipalul pe mână de două ori mai mulţi bani decât în 2009, serviciile sunt mai proaste.

Nu se aşază ministrul la masă să aibă în dreapta cercetarea şi controlul, în stânga finanţele şi juridicul, să ceară un raport şi propuneri de schimbare. Nu. Că dacă ar vrea să aibă pe toţi cei care îi coordonează la o masă, toţi şefii de agenţii şi autorităţi care au şi ei un cuvânt de spus, un aviz de dat, nu are cum să-i cheme de la un etaj la altul, că sunt în altă parte. Fiecare are clădirea lui, birourile lui, parcarea lui, curierii lui, secretarele şi portarii lui.

Ministerele au ajuns doar fabrici de avize, benzi rulante unde circulă documentele de la o ştampilă la alta. În loc să facă rapoarte, să analizeze sectoare din economie sau pur şi simplu viaţa oamenilor şi să pună resursele la un loc pentru transformare, grija miniştrilor este în primul rând livrarea de ordine şi avizarea de ordonanţe.

Scoateţi cuvântul agenţie din vocabularul administraţiei şi din DEX dacă e nevoie dacă vreţi cu adevărat să transformaţi administraţia, reintegraţi toate aceste entităţi în cadrul ministerelor, transformaţi-le în direcţii şi preluaţi controlul.

Degeaba ai PIB de 609 miliarde de lei anul acesta, deşi te aşteptai la doar 579 miliarde de lei, dacă nu strângi venituri la buget corelate cu creşterea sa, dacă nu organizezi o administraţie care să livreze valoarea adăugată oamenilor şi nu o sursă zilnică de piedici. Oamenii părăsesc ţara, sunt nemulţumiţi.

Se induce încet-încet ideea că nu mai are importanţă cum trăiesc românii dacă economia merge (oarecum mai) bine. Fals. Nu poţi avea o economie fără oameni, o agricultură fără oameni, o economie fără ţară.

Dacă administraţia nu se schimbă, dacă nu se va ajusta astfel încât să atragă românii în România şi nu să-i alunge, PIB-ul va creşte în gol, pentru că nu va aduce beneficii directe oamenilor care locuiesc aici. PIB-ul fără ţară.