Le Monde: Franţa, Marea Britanie şi SUA ar putea apela la rezervele strategice de petrol pentru a forţa scăderea preţurilor

Autor: Vlad Popescu 28.03.2012

Guvernele din Franţa, Marea Britanie şi SUA discută o posibilă utilizare coordonată a rezervelor strategice naţionale de petrol pentru a împinge în jos preţurile barilului, au declarat pentru Le Monde surse apropiate Administraţiei Prezidenţiale franceze, transmite Reuters.

Utilizarea rezervelor strategice de petrol "este o chestiune de câteva săptămâni, nu de zile", precizează Le Monde.

Reprezentanţii preşedinţiei franceze şi ministerului Energiei nu au fost disponibili pentru comentarii.

Surse britanice au declarat recent că guverul de la Londra este în discuţii cu SUA privind utilizarea rezervelor strategice de petrol în următoarele luni, pentru a preveni blocarea creşterii economice din cauza preţurilor mari ale petrolului.

Preţul petrolului Brent a scăzut miercuri pe pieţele asiatice cu 74 de cenţi, la 124,8 dolari pe baril, datorită zvonurilor privind utilizarea rezervelor strategice ale SUA.

FMI a avertizat recent că preţurile ridicate ale petrolului se numără printre principalele riscuri care ameninţă stabilitatea economiei mondiale.

Preţul petrolului a intrat pe o pantă ascendentă abruptă la începutul anului trecut, odată cu declanşarea revoltelor populare din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, şi se menţine la niveluri alarmante din cauza tensiunilor internaţionale privind Iranul.