FMI: Băncile trebuie ajutate prin reglementări să şteargă din creditele neperformante

Autor: Razvan Voican 28.03.2012

Dificultăţile pe care le întâmpină băncile când vor să facă "write off" la creditele cu probleme - operaţiuni contabile de ştergere parţială/integrală a unor credite neperformante din bilanţ, au contribuit la creşterea rapidă a ponderii neperformantelor din sistemul bancar, alături de recesiunea abruptă, consideră experţii FMI.

"Băncile pot face write off la credite neperformante numai după ce toate posibilităţile de recuperare a creanţelor au fost epuizate, ceea ce în România poate dura ani de zile", reaminteşte FMI într-un raport de evaluare a rezultatelor acordului stand-by încheiat cu România în 2009.

În aceste condiţii, Fondul consideră că "sunt necesare noi eforturi" pentru facilitarea posibilităţii ca băncile să recurgă la write off la momentul pe care îl consideră oportun din raţiuni de business, fără amânări inutile.

Majoritatea bancherilor se tem şi să pronunţe în public formula "write off". Pe de-o parte este invocat riscul ca piaţa să perceapă astfel de măsuri drept o invitaţie la neplata datoriilor, pe de alta sunt acuzate barierele din cadrul de reglementare.

Cert este că sunt numeroase cazuri în care realmente din condiţii obiective unii clienţi nu-şi mai pot rambursa creditele în condiţiile iniţiale (scăderea salariului de exemplu) şi atunci o ştergere parţială a creditului poate restabili capacitatea de plată, câştigul fiind de ambele părţi.