Panică la rezervoare: Şoferii britanici au format cozi interminabile la pompe în urma unui anunţ alarmant al guvernului

Autor: Paul Comsa 29.03.2012

Şoferii britanici au luat cu asalt benzinăriile după ce guvernul de la Londra i-a sfătuit să-şi facă rezerve de combustibili "chiar şi în canistre" pentru a nu rămâne cu rezervorul gol de Paşte, scrie The Independent.

La scurt timp de la anunţul alarmant al executivului britanic, şoferii cuprinşi de panică au început o cursă contra-cronometru pentru alimentarea cu benzină. Cererea a fost atât de mare încât unele staţii de benzină s-au închis temporar, iar poliţia a dat asigurări oficiale că nu există probleme de aprovizionare cu petrol în ţară.

Aceasta nu a împiedicat însă o creştere fără precedent a vânzărilor de carburanţi, de peste 80% pentru benzină şi de peste 40% pentru motorină comparativ cu zilele precedente, conform datelor Asociaţiei retailerilor din petrol care reprezintă 5.500 de unităţi din Marea Britanie. La aceasta s-a adăugat şi o creştere a cererii pentru canistre de petrol, după ce populaţia panicată a urmat întocmai anunţul unui ministru din cabinetul premierului David Cameron.

Guvernul de la Londra a anunţat că o grevă a distribuitorilor de produse petroliere este iminentă la începutul lunii aprilie şi i-a sfătuit pe conducătorii auto să-şi facă provizii de carburanţi. Totodată, premierul David Cameron a cerut ca depozitele armatei să fie umplute cu combustibili pentru a preîntâmpina o eventuală criză.

"Se pare că acest guvern vrea să creeze o criză fără a avea niciun motiv", apreciază Brian Madderson, preşedintele Federaţiei companiilor din industria petrolului.

De asemenea, un reprezentant al Asociaţiei retailerilor din petrol a atacat guvernul pentru răspândirea unor zvonuri alarmante şi l-a acuzat de incompetenţă.

"Este exact ce nu ne-am dorit - o panică generală. Acum avem probleme de aprovizionare din cauza umplerii rezervoarelor şi a canistrelor care au condus la cozi imense şi probleme la staţiile de benzină", explică el.