Ce planuri au consultanţii imobiliari care au readus NAI Global în România

Autor: Cristi Moga 01.04.2012

Firma de consultanţă imobiliară Appraisal & Valuation, fondată în 2010 de către Andrei Ioan Botiş şi Florin Maravela, a devenit de la începutul lunii martie partenerul local al reţelei americane NAI Global, companie prezentă în 55 de ţări printr-o reţea de 350 de birouri.

Americanii au mai avut o prezenţă locală până în urmă cu doi ani, colaborând cu firma Property Partners controlată de americanul Christopher Shonn, dar au ieşit de pe piaţă după venirea crizei. Ce planuri au noii parteneri ai NAI?

"Până în prezent activitatea Appraisal & Valuation s-a concentrat pe servicii de evaluare, property management, project management şi monitorizări, dar în acest an vrem să intrăm mai mult pe zona de tranzacţii. Am încheiat parteneriatul cu NAI deoarece în acest fel putem avea acces la mai multe cunoştinţe de real estate şi training-uri, în condiţiile în care în România nu sunt şcoli specializate în imobiliare.

Estimăm că în acest an am putea ajunge la venituri de 300.000-500.000 de euro", spune Andrei Ioan Botiş, managing partner al firmei.

Unul dintre partenerii lui Botiş în această afacere este Florin Maravela, cei doi cunoscându-se din perioada în care au lucrat la Property Partners. Firma are în prezent 12 angajaţi în Bucureşti şi mai mulţi colaboratori în ţară cu ajutorul cărora asistă bănci precum Alpha, OTP sau Carpatica la evaluarea proprietăţilor ipotecate în urma acţiunilor de creditare.

În Bucureşti firma se ocupă, printre altele, de închirierea proiectului de birouri Art Business 5 de pe strada Nicolae Caranfil, deţinut de omul de afaceri Ion Chirescu, şi a colaborat pe mai multe proiecte cu israelienii de la GTC sau cu irlandezii de la Moritz, potrivit celor doi consultanţi.

"Încă sunt multe terenuri nedezvoltate în Bucureşti şi, din discuţiile cu colegii din Rusia, ţară cu o datorie publică extrem de mică, am observat că piaţa de la ei şi-a revenit mai repede decât cele vestice. Nici datoria publică a României nu este foarte mare, motiv pentru care consider că vor mai continua să vină investitori, iar obiectivul nostru este să atragem companii internaţionale noi pe piaţa locală, inclusiv în industrie şi agricultură", a mai spus Botiş.

Piaţa de consultanţă imobiliară s-a comprimat puternic după 2008, astfel că onorariile anuale pentru care se luptă agenţii de-abia depăşesc 20 de milioane de euro în prezent. Cei mai mari jucători sunt tot birouri ale unor companii internaţionale, precum CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ sau Jones Lang LaSalle, care au venituri în marja de 2-4 milioane de euro anual.