Producătorul de materiale de construcţii Cars Târnăveni cere instanţei intrarea în insolvenţă

Autor: Lidia Neagu 02.04.2012

Producătorul de materiale de construcţii Cars Târnăveni (CARS), al cărui acţionar principal este omul de afaceri Gheorghe Călburean, a cerut insolvenţa într-un dosar depus la Tribunalul Mureş, după ce în ultimii ani a înregistrat pierderi de câteva milioane de lei. Astfel, firma se află în imposibilitatea de a plăti furnizorii de utilităţi, forţa de muncă şi obligaţiile fiscale, precum şi creditele bancare.

"Toate acestea, coroborate cu înregistrarea treptată de creanţe litigioase, au dus la imposibilitatea de a continua producţia. (...) De asemenea, precizăm că furnizorii au declanşat proceduri de conciliere, somaţii de plată, cereri de chemare în judecată, executare silită, bugetul de stat a dispus măsurile asigurătorii asupra conturilor astfel că la acest moment starea societăţii este precară", se arată în cererea depusă de Cars Târnăveni.

Firma avea la finele anului trecut datorii de 31,31 milioane lei şi o pierdere de 8,7 milioane lei. Călburean deţine 45,06% din capitalul Cars, altă persoană fizică, Dorel-Cornel Vultur, are o participaţie de 13,13%, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului controlează 4,91% din acţiuni. Acţiunile producătorului de materiale de construcţii se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq, iar cel mai recent transfer a fost realizat vineri la 0,13 lei pe unitate, în scădere cu 48% faţă de cotaţia de referinţă. La acest preţ, firma are o capitalizare de 1,57 milioane de lei. Titlurile Cars au fost suspendate marţi de la tranzacţionare din cauza cererii de insolvenţă.