IBM va construi cel mai performant calculator din lume pentru a cerceta originea Universului

Autor: Paul Comsa 07.04.2012

Compania americană IBM a proiectat un computer care va fi capabil să proceseze în fiecare zi de două ori mai multe informaţii decât traficul zilnic pe internet din întreaga lume. Calculatorul gigant va analiza undele radio provenite din spaţiu cu scopul de a descoperi originea Universului, scrie Daily Mail.

Computerul va fi de peste un milion de ori mai puternic decât cel mai rapid calculator din lume şi va fi conectat la o antenă telescopică uriaşă, capabilă să recepţioneze semnale de spaţiu. SKA va procesa toate informaţiile disponibile în ultimii 13 miliarde de ani, dată la care specialiştii estimează că a avut loc "naşterea" Universului şi explozia Big Bang.

"Dacă iei traficul zilnic pe internet din întreaga lume şi îl înmulţeşti cu doi, vei obţine cu aproximaţie volumul de informaţii pe care telescopul radio le va colecta în fiecare zi", explică cercetătorul IBM Ton Engbersen.

Oamenii de ştiinţă americani estimează că după finalizarea proiectului în 2024, telescopul va fi folosit la explorarea galaxiilor şi găurilor negre apropiate de Pământ şi va încerca să determine modul în care s-a format Universul.

Telescopul va fi conectat la milioane de antene distribuite pe o suprafaţă de un kilometru pătrat care vor colecta semnalele radio provenite din spaţiu.

Construcţia ansamblului va începe în 2016 şi se estimează că va dura aproximativ opt ani, costul estimat al proiectului fiind de 1,5 miliarde de euro. Locaţia încă nu a fost stabilită, dar potrivit cercetătorilor americani Africa de Sud şi Australia ar putea oferi zone ferite de interferenţele electronice provenite de la antenele de telecomunicaţii.

Un prototip al proiectului IBM, denumit KAT-7, este testat în prezent în deşertul Karoo din Africa de Sud.