Agricultura face un registru cu reţetele obligatorii de cozonaci şi de parizer

Ziarul Financiar 05.04.2012

Ministrul agriculturii Stelian Fuia a afirmat ieri la Craiova că doreşte introducerea unui registru al industriei alimentare pentru verificarea calităţii produselor care ajung pe rafturile magazinelor.

Stelian Fuia a declarat într-o conferinţă de presă că în curând toate produsele alimentare care ajung pe masa oamenilor vor fi verificate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, în baza unor prevederi legislative.

"Până la sfâr­şitul anului trecut, prin direcţiile judeţene de agricultură, aprobam re­ţe­tele de pro­duc­ţie. Deci fiecare producător de pro­­duse alimentare, înainte de începerea producţiei, venea cu reţeta pentru a fi aprobată, iar noi o vizam. În momentul în care venea controlul de la Ministerul Agriculturii sau de la ANSVS, pentru că ei sunt responsabili, avea un document de referinţă: reţeta după care trebuia să producă. La cererea industriei, anul trecut s-a scos obligativitatea privind avizarea reţetelor de către Ministerul Agriculturii. La cererea Roaliment, pe motiv că am excedat cadrul european, s-a scos această obligativitate, pentru că în Europa fiecare producător este responsabil pentru reţeta lui", a declarat Ministrul Agriculturii. El a precizat că prin astfel de decizii reprezentanţii Ministerului Agriculturii care se duc în control ar putea lua măsuri împotriva producătorilor care, deşi sunt găsiţi în neregulă, spun că au o reţetă proprie.

"Am văzut dezbaterea publică în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare de pe piaţă. Noi am pregătit actul normativ şi sperăm să îl promovăm cât mai repede pentru a reintroduce această certificare a reţetelor de producţie prin introducerea unui registru al industriei alimentare, astfel încât atunci când facem un control, fie la producător, fie la rafturile din magazine să putem compara analizele cu o referinţă aprobată. Pentru că eu dacă vin şi spun că aceşti crenvurşti au prea mult şorici, producătorul spune că aşa este reţeta lui. Or, dacă aş avea o reţetă aprobată ca martor, am putea lua măsuri. Cât de repede posibil, vom reintroduce aceste prevederi legislative sub forma registrului industriei alimentare", a mai spus Fuia.

Ministrul agriculturii se află la Craiova pentru a participa la prima ediţie a Forumului Economic Regional "Oltenia", prilej cu care va avea mai multe întâlniri cu agricultori din judeţul Dolj.