România nu poate să trăiască fără banii străinilor şi trebuie să atragă investiţii, inclusiv prin privatizări

Autor: Claudia Medrega 05.04.2012

România are nevoie de bani şi trebuie să facă tot posibilul să atragă investiţii inclusiv prin vânzarea pachetelor minoritare la companiile de stat şi realizarea de parteneriate publice private în sectoare cheie ale economiei româneşti, dependenţa de investiţiile străine urmând să se menţină pe termen lung.

Aceasta este una dintre concluziile conferinţei interna­ţio­nale organizate de CFA România (Certified Financial Analysts - Asociaţia analiştilor financiari certificaţi interna­ţionali), axată pe relaţiile cu China, la care au participat bancheri români şi străini, consultanţi, investitori, oficiali de la BNR şi Guvern.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, crede că dependenţa României de investiţii străine se va menţine pe termen lung, astfel că se impune refacerea fluxurilor de capital extern pentru a putea avea un ritm de creştere economică de natură să contribuie la diminuarea decalajelor faţă de alte state. "A vorbi despre investiţii străine în România este întotdeauna nu doar interesant, dar esenţial. România are nevoie mare de investiţii străine masive şi va păstra această nevoie pe termen lung. Argumentul este recuperarea decalajelor. Sunt elemente care se rezolvă în timp. Rămâne să fim convin­gă­tori. Se spune că best money sunt acei bani pe care-i putem obţine şi sunt banii altora."

În ultimii ani România nu a reuşit să fie foarte atractivă pentru investitorii străini. Investiţiile străine s-au prăbuşit, iar tendinţa a continuat şi în acest an, în ianuarie intrările totalizând doar 23 mil. euro.

Viceguvernatorul băncii centrale şi-a focalizat discursul pe privatizări, avertizând că dacă în cazul zăcămintelor statul mai poate aştepta până la administrare, fabricile nu pot să fie ţinute închise până se ia o decizie dacă vor fi administrate sau nu, adică până când statul vede dacă are capacitatea de administrare sau poate învăţa cum se manageriază o afacere.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR: România are nevoie mare de investiţii străine masive şi va păstra această nevoie pe termen lung. Argumentul este recuperarea decalajelor. Sunt elemente care se rezolvă în timp. Rămâne să fim convin­gă­tori. Se spune că best money sunt acei bani pe care-i putem obţine şi sunt banii altora

Olteanu a amintit că în urmă cu doi ani politicul a optat ideologic pentru păstrarea controlului şi vânzarea unor pachete minoritare. "Este o opţiune legitimă şi nouă nu ne rămâne decât să o respectăm. Odată asumată opţiunea ideologică, apare opţiunea de bună guvernanţă. O privatizare ca la tablouri, necontestabilă şi necontestată. Eu am participat la o astfel de privatizare, cea a BCR. Sunt exemple care consolidează încrederea."

Prezent la dezbatere, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus că România a atras în ultimele două decenii investiţii străine directe de peste 53 mld. euro şi intenţionează să dezvolte relaţiile economice cu China. "În actuala conjunctură economică, caracterizată prin incertitudini şi dificultăţi economice, diversificarea schimburilor comerciale şi a paletei de investitori, inclusiv cu emergenţa tot mai pronunţată a unor mari puteri economice, constituie o prioritate a Guvernului. În acest sens, luăm ca exemplu schimburile comerciale cu China."

Alexandro Reyes, visiting professor la Universitatea din Hong Kong, a spus că este necesar ca România să identifice reformele necesare pentru a construi capacitatea de a deveni un partener pentru China. "Ce fel de reforme sunt necesare în România pentru a construi capacitatea de a vă face suficient de încrezători şi puternici ca să deveniţi un fel de partener pentru China. Şi nu un partener de rang doi sau trei, ci un partener egal. Este foarte utilă concurenţa. Trebuie văzut care sunt punctele tari şi care sunt punctele slabe. Să se ajungă să se răspundă la întrebările strategice şi să se arate oportunităţile pentru companiile ce vin în România."

Reyes a susţinut că spre deosebire de ţările europene, statele din Africa se gândesc mai mult la cooperare, la cum să lucreze împreună ca să fie parteneri egali pentru China. "Pentru ţările din Europa Centrală şi de Est este foarte important cum pot să creeze o platformă integrată, mai ales în infrastructură. Nu trebuie să fim obsedaţi de China. Trebuie să vă gândiţi la China nu izolat, ci să vă gândiţi la China ca la un fenomen al pieţelor emergente care există în întreaga lume. Şi Europa Centrală şi de Est face parte dintre ţările emergente."

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, a spus că ar trebui să ne gândim cum putem să înregistrăm creştere economică şi cum să atragem investitori puternici în loc să ne privim ca pe o economie cu probleme şi să ne îngrijorăm că intrăm în recesiune tehnică. "Mai bine ne raportăm ca la o piaţă emergentă. O piaţă emergentă, chiar dacă imperfectă, cu slăbiciuni temporare, are potenţial de creştere. Să ne uităm cum putem creşte, cum să concurăm cu celelalte pieţe emergente, cum să atragem investitori puternici care să aducă resurse financiare şi know-how şi să creăm astfel noi locuri de muncă."

Printre zonele cu potenţial, Radu a amintit sectoarele de activitate unde România are experienţă şi avantaj competitiv: agricultură, energie, inginerie, producţie de componente, mijloace şi utilaje de transport, software.

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank: Mai bine ne raportăm ca la o piaţă emergentă. O piaţă emergentă, chiar dacă imperfectă, cu slăbiciuni temporare, are potenţial de creştere

"Ce să încurajăm? Domeniile cu valoare adăugată mare, în care avem şcoli bune, cum ar fi cele de IT şi tehnic, extinderea companiilor româneşti la nivel regional, dezvoltarea infrastructurii. Dar cum putem să trecem de graniţele României în mod eficient? Prin investiţii în străinătate susţinute de stat, dar şi de către mediul privat."

Deşi economia României are nevoie de bani, creditarea nu se poate realiza doar de dragul creditării, procesul fiind relativ restrîns pentru că lichiditatea şi capitalul nu sunt uniform distribuite, în opinia şefului UniCredit.

"Este adevărat, este mare nevoie de bani în economie, dar creditarea nu se poate realiza doar de dragul creditării, nu trebuie să contribuie la amplificarea problemelor deja existente. Avem nevoie să ne reîm­pros­pătăm încrederea în economia românească din partea investitorilor pentru a investi pe termen lung, din partea companiilor pentru a creşte rulajele şi a se extinde şi din partea populaţiei pentru consum. Cum se poate realiza acest lucru? Prin simplificarea accesului la fondurile europene pentru creşterea gradului de absorbţie. Prin reducerea treptată, fără a produce dezechilibre, a poverii fiscale ce apasă asupra agenţilor economici. Dar şi prin atragerea de investiţii prin vânzarea pachetelor minoritare la companiile de stat şi realizarea de parteneriate public private în sectoare cheie ale economiei româneşti."