Borbely: Nu aveam motive să demisionez, dar m-a determinat comunicatul DNA

Autor: Mediafax 05.04.2012

Ministrul demisionar al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că atunci când a auzit de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a decis să îşi dea demisia joi, deşi nu are motiv să demisioneze.

Laszlo Borbely a spus că a aflat din presă de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind solicitarea de declanşare a procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală şi imediat a decis să demisioneze.

El a precizat că i-a transmis această decizie premierului şi preşedintelui, cu care a avut o întâlnire.

Borbely a subliniat că refuză cu tărie orice fel de acuzaţie pe care o consideră nefondată şi că speră să îşi poată dovedi nevinovăţia.

"Vreau să mulţumesc celor din minister, vreau să vă spun că atunci când am aflat de comunicatul DNA am luat decizia să demisionez astăzii (joi, n.r). Nu pentru că aş avea motive să demisionez. Refuz cu tărie orice fel de acuzaţie, care consider că este nefondată, şi sper că o să reuşesc să-mi dovedesc nevinovăţia. Ca să nu planeze nicio suspiciune asupra Guvernului, am decis, atunci când am aflat de comunicatul DNA din presă - şi nici acum nu ştiu mai mult - am decis să demisionez. Acest lucru i-am transmis premierului, i-am comunicat şi preşedintelui, am avut o întâlnire cu dânsul, şi cred că aşa e corect", a spus Borbely.

Laszlo Borbely a mai spus că nu întâmplător "cuvântul demnitar" vine din "cuvântul demnitate".

"Primul cuvânt care îmi vine în minte este demnitate. Nu sunt de azi, de ieri în politică, sunt din 1990. Mă cunoaşte lumea, mă cunosc primarii, mă cunosc preşedinţii de consilii judeţene, politicienii. Ştiu ce fel de om sunt. În 20 de ani nu poţi să fii altfel decât cum eşti. Să fii corect acolo unde eşti numit sau ales, să-ţi faci datoria, să organizezi un minister, de exemplu cum este Ministerul Mediului, să reprezinţi România, dacă este cazul şi la ONU şi în alte funcţii în această perioadă", a adăugat Borbely.

El a subliniat că a stat şi va sta şi în continuare "drepţi faţă de oricine".

"Nu cred că pe termen mediu sau lung nu îşi dă seama fiecare cu cine are de-a face, cu ce fel de om. Stau drepţi şi azi, am stat drepţi şi ieri şi voi sta drepţi şi mâine, şi poimâine faţă de oricine. Această experienţă, acest bagaj de cunoştinţe şi, sper, acest respect reciproc faţă de cei cu care am fost în aceşti 20 de ani în relaţii directe nu se acumulează de pe o zi pe alta", a mai declarat Borbely.

Laszlo Borbely a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Mediului, la finalul unei discuţii de aproximativ două ore pe care a avut-o cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, în urma acuzaţiilor DNA, declarau pentru MEDIAFAX surse politice.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a confirmat că Laszlo Borbely i-a înaintat, la finalul discuţiei de la Guvern, demisia din postul de ministru al Mediului şi a anunţat că va prelua portofoliul acestui minister până la numirea unui înlocuitor.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretele prin care se ia act de demisia de la şefia Ministerului Mediului a lui László Borbély şi prin care funcţia este preluată, interimar, de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe Laszlo Borbely.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Borbely, va fi discutată în prima şedinţă a Comisiei, care va avea loc marţi, iar acesta a fost invitat să participe.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Laszlo Borbely a dovedit, în urma demisiei din funcţia de ministru, că este un om "de caracter", care nu se ţine de funcţie şi pentru care onoarea este mai importantă decât funcţia din Executiv, adăugând că el are în continuare încredere în Borbely.

El a precizat că UDMR va găsi "foarte repede" un înlocuitor pentru Borbely la Ministerul Mediului.

"Probabil la începutul săptămânii viitoare vom nominaliza un nou ministru al Mediului şi mergem mai departe", a spus Kelemen Hunor.