MKB Romexterra Bank a fost vândută unui fond de investiţii - PineBridge care mai deţine în România operatorii telecom Digital Cable Systems şi Dial Telecom

Autori: Claudiu Ilioiu , Marius Oncu 05.04.2012

Grupul ungar MKB a semnat joi un acord pentru vânzarea diviziei din România MKB Romexterra Bank către un grup de investori susţinuţi de fondul american PineBridge Investments, iar obiectivul este de a crea un grup bancar cu poziţie importantă în regiune prin preluări consolidări de bănci mici.

PineBridge, cunoscut în România prin numele AIG Fund, controlează în România operatorii telecom Digital Cable Systems şi Dial Telecom cu un rulaj anual de peste 30 milioane de euro.

AIG Fund a fost investitor acum un deceniu la Orange România. Operaţiunile sunt conduse de peste 10 ani de Doina Popescu.

Înţelegerea vizează un pachet de 92,4% din acţiunile Romexterra.

Termenii acordului nu au fost făcuţi publici, iar acesta este supus condiţiilor obişnuite pentru finalizarea unei tranzacţii, inclusiv obţinerea aprobării din partea Băncii Naţionale a României şi a autorităţilor din domeniul concurenţei, se arată într-un comunicat al PineBridge.

"Obiectivul nostru este să creăm un grup bancar de succes în Sud-Estul Europei prin achiziţia şi consolidarea băncilor de mărime medie din regiune", explică Pierre Melinger, şeful diviziei de investiţii a PineBridge pentru Europa Centrală şi de Est.

MKB Romexterra Bank a fost fondată în 1993 şi are în prezent 47 de sucursale şi peste 600 de angajaţi. Banca are peste 80.000 de clienţi, proveniţi în special din mediul corporate.

PineBridge Investments administrează active de peste 67 miliarde de dolari (date de la sfârşitul anului trecut) pentru clienţi persoane fizice şi instituţionali.

PineBridge deţine mai multe fonduri de investiţii, printre care PineBridge New Europe Partners, care caută oportunităţi în Polonia, Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia.

PineBridge New Europe Partners are birouri la Varşovia, Bucureşti şi Budapesta, iar investiţiile vizate au în medie o valoare de 20-60 milioane de euro.