Viitoarele malluri din Ploieşti, luate cu asalt de retaileri încă de la începerea construcţiei

Autor: Cristi Moga 06.04.2012

Marile lanţuri comerciale prezente pe piaţa locală, precum Inditex, H&M, New Yorker sau Reserved au semnat deja contracte pentru închirierea unor spaţii în primele malluri de peste 20.000 de metri pătraţi din Ploieşti, proiecte a căror construcţie de-abia a început sau este pe cale să înceapă.

Ploieştiul, cu o populaţie de 197.000 de locuitori, potrivit datelor pro­vizorii ale recensământului de anul trecut, este, după Galaţi, al doilea cel mai mare oraş din România în care nu a fost realizat un centru comercial de mari dimensiuni în ultimii ani.

În oraşul situat la doar 50 de kilo­me­tri de Bucureşti funcţionează în pre­zent hipermarketuri ca Real, Carre­four sau Kaufland, precum şi trei centre co­merciale de mici dimensiuni sub bran­dul Winmarkt, aflate în portofoliul com­paniei italiene IGD, dar aceste pro­iecte nu au putut atrage până în pre­zent marii jucători din zona de fashion.

Care mall se deschide primul

În aceste condiţii, sud-africanii de la NEPI şi israelienii de la AFI Europe au reuşit să-şi ocupe "de pe hârtie" circa 70% din spaţiile a două malluri proiec­tate în Ploieşti, care se vor afla în acest an în competiţie pentru închi­rie­rea ultimelor magazine.

Proiectul mai avansat este cel dezvoltat de NEPI, la care lucrările au început în iarnă, în vecinătatea ma­ga­zi­nu­lui Carrefour de la ieşirea din oraş spre Braşov. În acest proiect, de­nu­mit Ploieşti Shopping City, printre viitorii chi­riaşi se numără Inditex, H&M, Altex, Hervis, New Yorker sau Ci­nema City.

Centrul comercial va avea o suprafaţă închiriabilă de 55.000 mp, în care este inclusă ac­tuala construcţie care cuprinde hiper­mar­ketul Carre­four şi o galerie comer­cială, iar inau­gu­ra­rea este programată pentru finalul acestui an.

Pe de altă parte, israelienii de la AFI Europe au un teren localizat mai aproape de centrul oraşului, unde vor în­cepe în "următoarele zile" lucrările la un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 28.000 de metri, pentru care a ajuns deja la un grad de preînchiriere de 70%. Astfel, compania israeliană a semnat deja contracte pentru deschi­de­rea unor magazine Cora (13.000 mp), H&M (1.600 mp), Flanco (1.200 mp), Re­served sau New Look (fiecare câte 500 mp), în timp ce în zona de food-court McDonald's şi Pizza Do­minium se află de asemenea pe lista viitorilor chiriaşi.

"Suntem în negocieri avansate cu mulţi alţi retaileri locali şi inter­na­ţionali şi estimăm că vom atinge o rată de închiriere de 75% până la finalul lunii aprilie", spune David Hay, CEO al AFI Europe România. Finalizarea aces­tui proiect este programată pentru a doua jumătate a anului 2013.

Alţii au ales Kaufland

În timp ce H&M şi-a rezervat spaţii în ambele proiecte aflate în curs de dezvoltare, reţelele C&A, Takko şi Deichmann au intrat pe piaţa din Plo­ieşti în toamna anului trecut, în galeria comercială a celui de-al doilea magazin Kaufland, iar deocamdată nu şi-au stabilit o a doua prezenţă în Ploieşti.

Interesul acestor retaileri pentru Ploieşti arată că piaţa centrelor comer­ciale continuă să prezinte interes, dar până la revenirea consumului com­pa­niile vor căuta în primul rând să ajungă în oraşele neacoperite.