„Averea“ şi contractele pe „ochi frumoşi“ intrate în vizorul DNA pun punct carierei unui ministru sărac, Laszlo Borbely

Autor: Iulian Anghel 06.04.2012

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul de înlocuire din funcţie a ministrului mediului Laszlo Borbely (58 de ani) şi numirea ca interimat pe această poziţie a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, după ce reprezentantul UDMR a demisionat ca urmare a cererii DNA de începere a cercetării penale împotriva sa.

Borbely a demisionat ieri după o discuţie cu premierul. Cu o zi înainte, DNA ceruse procurorului general să solicite Camerei Deputaţilor declan­şa­rea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale a lui Borbely, deputat şi ministru al mediului, acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat că Laszlo Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere un apartament din Bucureşti, achiziţionat îm­preu­nă cu soţia, dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum şi vânzarea unei case din Târgu-Mureş, cu tot cu teren, în valoare de 30.000 de euro, către Anton Molnar, om de afaceri. De asemenea, fostul ministru este suspectat de procurori că ar fi favorizat o societate comercială din Negreşti Oaş în 2009 care a primit 18 lucrări de la Apele Române (subordonate Ministerului Mediului), cercetare care s-a extins în 2011 şi cu privire la Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely, dar şi faţă de Anton Molnar, administrator al firmei Aramis Mureş, care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu-Mureş.

Laszlo Borbely este unul dintre cei mai importanţi lideri ai UDMR (vicepreşedinte al formaţiunii), fiind de mai multe ori ministru, în vreme ce în Parlament a intrat în 1990 ca deputat şi a fost reales în toate legislaturile până astăzi (cu excepţia legislaturii 1996-2000). El era unul dintre cei mai puţini avuţi miniştri, după declaraţia de avere - o casă şi un cont de 60.000 de euro.

21 miniştri schimbaţi de la instalarea puterii

De la instalarea actualei puteri, la 23 decembrie 2009, pe la Palatul Victoria s-au perindat 36 de miniştri cu portofolii în cele 16 ministere, iar 21 dintre aceştia au fost schimbaţi cu diferite ocazii - remanierea din septembrie 2010 (6 miniştri), schimbarea de guvern după demisia premierului Emil Boc din februarie 2012 (9 miniştri), iar 6 au demisionat sau au fost demişi. Cei mai mulţi miniştri i-a avut în această perioadă Ministerul Muncii, cinci, dintre care doi au fost demişi (Ioan Botiş pentru o presupusă implicare în fraudarea fondurilor UE şi Sebastian Lăzăroiu pentru critici la adresa lui Emil Boc), iar doi la remaniere (Mihail Şeitan) şi la schimbarea guvernului (Sulfina Barbu). Câte doi miniştri au fost schimbaţi la ministerele Agriculturii, Economiei, Finanţelor, Transporturilor, Internelor şi Comunicaţiilor.