Ce sfaturi dă la Bucureşti Jim Rogers românilor, guru al pieţelor financiare: deveniţi fermieri, iar româncelor: căsătoriţi-vă cu un fermier

Autor: Claudia Medrega 06.04.2012

Jim Rogers, guru pieţelor financiare, a vorbit la Bucureşti la conferinţa CFA Central and Eastern Europe Investment despre avantajele competitive ale României, transformarea Chinei în cea mai importantă ţară din lume sau schimbarea paradigmei în sectorul financiar. Totodată, el a oferit o serie de sfaturi de investiţii. CFA - Certified Financial Analists - este o organizaţie mondială a profesioniştilor în investiţii.



Despre ROMÅNIA

ÎN CE SĂ INVESTIŢI

n Dacă doriţi să faceţi mulţi bani… dacă aş fi eu în locul dumneavoastră, m-aş specializa în materii prime.

n Eu deţin mai multe produse agricole decât alte materii prime şi mai multe metale preţioase. Nu prea sunt optimist eu cu metalele preţioase. Dar nu o să-mi vând aurul şi argintul, chiar dacă scade preţul. Din contră, dacă scade preţul o să cumpăr mai mult aur şi argint.

n Eu nu mai investesc într-o anumită materie primă. Am inventat un index al materiilor prime pe care-l vând. Investesc în materii prime prin acest index.

n Pe agricultură mă bazez mai mult la această oră. Agricultura este importantă. Trebuie să plecaţi şi să deveniţi fermieri sau dacă sunteţi fete să vă căsătoriţi cu un agricultor. Sau puteţi să deschideţi un restaurant într-o zonă agricolă sau puteţi să începeţi să vindeţi maşini Lamborghini fermierilor. Credeţi-mă că fermierii vor conduce multe maşini Lamborghini în curând. Există multe modalităţi de a aborda şi de a ne apropia de agricultură.

n Obligaţiunile sunt pe o piaţă în care preţul este în creştere din 1981 până în 2012, cel puţin. Poate vor mai creşte preţurile. Eu vând în lipsă obligaţiuni pe termen lung, titluri guvernamentale. Sunt "short" pe ele, dar oricum nu înseamnă că o să le scadă preţul. Am fost de câteva ori "long" de-a lungul anilor pentru că preţurile au tot urcat. Acest trend de creştere a preţurilor la obligaţiuni se va termina. Dacă nu a şi început deja sfârşitul acestei pieţe.

n Dacă sunteţi manageri de portofolii de obligaţiuni eu zic să vă schimbaţi locul de muncă pentru că sunteţi la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Trecerea de pe o piaţă cu preţuri în creştere pe o piaţă cu preţuri în scădere durează decenii. Aceste cicluri durează mult. Dacă aveţi obligaţiuni, aveţi grijă că au crescut deja timp de 35 de ani.

n Fetiţele mele nu deţin acţiuni sau obligaţiuni. Ele deţin doar materii prime şi sunt fericite. Nu au nici dolari americani şi vorbesc mandarina.

n Ce am învăţat este că în orice afacere, dar mai ales în investiţii, trebuie să fii întotdeauna sceptic cu ce crede lumea. Trebuie să ai mare grijă la tot ceea ce spune toată lumea, fie că este guvernul sau presa sau brokerii sau profesorii de la universităţi. Trebuie tu să-ţi dai seama singur, să înveţi lucrurile singur. Dacă cineva îţi spune că ceva este adevărat, trebuie să verifici că poate nu este adevărat. Sau poate lucrurile se schimbă.

n Multă muncă, mult scepticism, multă pasiune ca să înţelegi ce se întâmplă în lume.

n Studiaţi ceea ce vă pasionează, nu studiaţi ceea ce vă spun profesorii sau părinţii să studiaţi. Găsiţi-vă pasiunea şi urmaţi-o. Dacă vreţi să fiţi grădinar, fiţi un bun grădinar.

FINANŢIŞTI VS. FERMIERI

CHINA

Cine este Jim Rogers

Jim Rogers (70 de ani) este unul dintre cei mai influenţi investitori la nivel mondial. Este cunoscut pentru înfiinţarea alături de George Soroş a Quantum Fund, unul dintre primele fonduri de investiţii internaţionale. Alături de Soroş, de altfel, a reuşit să prăbuşească lira sterlină la începutul anilor '90. De asemenea, este cunoscut pentru crearea indicelui Rogers International Commodities (RICI), dar şi pentru scepticismul său în privinţa viitorului plasamentelor în titlurile financiare.

Este atât investitor, comentator financiar şi autor de bestselleruri, cât şi un călător ajuns în Guinness Book. La 40 ani s-a decis să se retragă (aşa cum visa de mic) şi a făcut o expediţie pe motocicletă prin China. Peste zece ani a călătorit din nou în China şi în jurul lumii.

S-a îndrăgostit atât de mult de statul insular Singapore încât în 2007 a decis să-şi vândă proprietatea în valoare de 17 mil. dolari din New York şi să se mute cu tot cu familie în Singapore considerând că acesta este locul unde investiţiile vor prospera în viitor.

A scris şi cărţi care au ajuns bestseller-uri, cum ar fi "The Adventure Capitalist" sau "Investment Biker".

Rogers, acest "Indiana Jones al finanţelor", cum îl caracteriza publicaţia Time, a călătorit prin zone de război, deşerturi şi jungle, astfel că garderoba sa are inevitabil influenţe sport. Surprinzător însă, în ciuda spiritului de aventurier, la întâlniri oficiale şi evenimente mondene preferă să poarte papioane, fiind printre foarte puţinii fideli ai acestui accesoriu.

"Investitorul pe motocicletă" s-a născut în Alabama şi a avut un start rapid în afaceri. La 5 ani culegea sticle la meciurile de baseball, la 6 ani a împrumutat 100 dolari de la tatăl său şi a început să vândă alune şi sucuri la meciurile ligii de copii.

Cinci ani mai târziuşi-a plătit împrumutul şi avea deja şi bani în bancă. Şi-a luat diploma de la Yale în 1964, apoi a obţinut un master de la Oxford (unde a studiat politică, filosofie şi economie) şi a lucrat în armată câţiva ani.

Prima lui slujbă pe Wall Street a fost la Dominick & Dominick, deşi spune că pe atunci nici nu ştia diferenţa dintre acţiuni şi obligaţiuni. În 1970 s-a angajat la Arnold & S. Bleichroeder, unde l-a întâlnit pe Soroş.

Rogers a fost şi profesor de finanţe la Universitatea Columbia, iar între 1989 şi 1990 a fost moderator la două emisiuni ale WCBS.