Justiţia americană a renunţat la acuzaţii de abuz făcute la adresa a cinci mari bănci în schimbul a 5 mld. dolari

Autor: Andreea Mindrila 09.04.2012

Un judecător federal a aprobat un acord ipotecar în valoare de 25 mil. dolari în care sunt implicate cinci mari bănci americane, printre care Bank of America, Citigroup şi JP Morgan Chase, în legătură cu acuzaţii de executări silite abuzive şi gestionarea defici­tară a creditelor ipotecare, scrie agenţia Thomson Reuters.

Acuzaţiile civile respinse de bănci au fost aduse de 49 de state americane şi de guvernul federal. Cele cinci instituţii financiare Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Wells Fargo şi Ally Financial au fost de acord să plătească aproximativ cinci miliarde de dolari cash guvernelor federale şi guvernului central. Băncile au acceptat totodată să reducă valoarea datoriilor ipotecare şi să restructureze creditele cu probleme, pentru a răspunde obligaţiilor băneşti prevăzute în acord.

Guvernul a anunţat că intenţia a fost să "remedieze pretinsele prejudicii apărute ca urmare a presupusului comportament ilegal". Acest acord a fost criticat de investitorii în titlurile de valoare garantate prin credite ipotecare, pentru că aceştia se tem că din cauza reducerii datoriilor ipotecare şi a altor modificări ar putea avea pierderi financiare. Asociaţia Investitorilor Ipotecari, o organizaţie care îi reprezintă pe investitorii cu interese în titluri de valoare ipotecare, a anunţat că intenţionează să ceară modificarea acordului, dar nu a depus o solicitare oficială în instanţă.

Un purtător de cuvânt al grupului a refuzat să comenteze imediat.

Citigroup a anunţat că a primit de la 1 martie cereri din partea clienţilor şi analizează câteva sute de cazuri pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condiţiile. "Asista­rea proprietarilor de case care au difi­cultăţi rămâne cea mai importantă prioritate a CitiMortgage", a anunţat banca. Celelalte bănci nu au răspuns cererii de a comenta. Secretarul departamentului de locuinţe şi dezvoltare urbană Shaun Donovan a lăudat decizia judecătorului în cauză, Rosemary Collyer, de a aproba acest acord caracterizând-o ca fiind o "victorie" pentru proprietarii care încearcă să-şi salveze casele.

Debitorii care şi-au pierdut casele în procesele de executări silite în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decem­brie 2011 şi au fost trataţi necorespunzător de cele cinci bănci ar putea primi câte 2.000 de dolari. Statul ar putea primi de asemenea 45 mil. dolari sub formă de finanţare directă pe care i-ar putea folosi pentru a-i asista pe proprietarii de locuinţe.