RHS Company şi-a reluat activitatea după trei săptămâni în care a avut conturile blocate de ANAF

Autor: Adrian Dumitrache 09.04.2012

RHS Company şi-a reluat colaborarea cu toţi partenerii după o perioadă de trei săptămâni în care operaţiunile distribuitorului IT au fost blocate în urma unei decizii a ANAF de poprire a conturilor companiei, motivată de suspiciuni de fraudă de 97 milioane de lei prin neplata TVA.

"Măsurile asigurătorii au fost dispuse de ANAF pentru efectuarea unor controale, concluziile acestora fiind contestate în instanţă de RHS. Procedura de insolvenţă iniţiată la cererea companiei a intrat în aplicare miercuri 4 aprilie prin emiterea certificatului de grefă. În consecinţă, toate restricţiile aplicate conturilor şi operaţiunilor financiare ale RHS au fost ridicate, compania reluându-şi în totalitate funcţiile în industria distribuţiei de componente, accesorii şi sisteme IT", potrivit RHS.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis la 9 martie o decizie de instituire a unor măsuri asigurătorii în urma unor verificări prin care s-a constatat că RHS Company şi Romsoft au achiziţionat prin intermediul Star Soft şi Nord Star Soft servicii de furnizare de date, prelucrare de informaţii pentru monitorizarea GPS a autovechiculelor în sumă de 550 milioane de lei (130 milioane de euro) de la o firmă "fantomă", Twin Impex SRL. TVA aferentă acestor facturi şi dedusă fiscal este de 97 milioane de lei. RHS a contestat la Judecătoria Sector 3 măsura asigurătorie instituită de ANAF, se spunea într-un comunicat al casei de avocatură Borza şi Asociaţii dat publicităţii la 2 aprilie.

"A fost un moment dificil nu doar pentru noi, ci pentru întreaga piaţă de IT, care ar fi putut fi puternic destabilizată de întreruperea fluxului de distribuţie, însă am reuşit să găsim în timp util cea mai bună soluţie pentru reluarea activităţii. Mă refer la procesul de insolvenţă, care în cazul nostru are doar conotaţii pozitive pentru că ne-a oferit singura cale de a ne reactiva conturile şi implicit de a ne relua toate activităţile", a declarat directorul general al RHS Company Dragoş Popescu.

În privinţa controlului dispus de ANAF referitor la deducerea fiscală a TVA pentru tranzacţiile comerciale cu Romsoft, RHS îşi menţine "atitudinea deschisă" faţă de institu­ţiile abilitate să deruleze aceste operaţiuni, punându-le la dispoziţie toate documentele care atestă corectitudinea tranzacţiilor efectuate.

"De altfel, toate tranzacţiile companiei sunt auditate şi aprobate de cele mai renumite firme de audit la nivel mondial. În paralel, RHS a cerut expertiză judiciară şi a iniţiat demersurile legale pentru prezentarea în instanţă a probelor care demonstrează că suspiciunile ridicate de ANAF sunt nefondate. Din păcate, prima înfăţişare a fost amânată ca urmare a ridicării de către ANAF a excepţiei de necompetenţă materială a Judecătoriei Sectorului 3, unde a fost depusă contestaţia", se mai spune în comunicatul RHS.

Popescu susţine că RHS a acţionat legal şi de bună-credinţă atât în relaţiile comerciale, cât şi în raporturile cu statul.