Orange şi Vodafone ar putea instala câteva sute de antene noi

Autor: Adrian Seceleanu 09.04.2012

Cel puţin unu din cei doi mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă - Orange sau Vodafone - va fi nevoit să instaleze în câteva luni de zile peste 800 de antene noi doar pentru a menţine nivelul actual al serviciilor şi fără a lansa servicii 4G, ca rezultat al condiţiilor impuse de stat la licitaţia din această vară pentru licenţele de telefonie mobilă pe ur­mă­torii 15 ani, potrivit calculelor făcute de consultanţi care lu­crează de partea operatorilor la negocierile cu autorităţile.

"Unii jucători ar putea ajunge în situaţia de a deconecta o parte dintre clienţi dacă nu vor reuşi să instaleze într-un termen foarte scurt şi la costuri ce pot ajunge la 100 de milioane de euro pe operator câteva sute de antene noi de telefonie mobilă, dintre care o jumătate în mediul urban".

Statul român va decide în câteva săptămâni forma finală a caietului de sarcini de la licitaţia care va stabili ce operatori vor oferi telefonie mobilă până în 2029, o piaţă de 40 mld. euro. Cei mai mari jucători de pe piaţă, Orange şi Vodafone, ar fi transmis autorităţilor că forma actuală a caietului de sarcini îi va obliga să instaleze sute de antene noi şi să cheltuie zeci de milioane de euro fără a lansa servicii noi.