Canadienii de la Roman Cooper nu renunţă: Ne reconfirmăm intenţia de a implementa toate acţiunile şi investiţiile cerute de guvern pentru Cupru Min

Autor: Roxana Petrescu 10.04.2012

Canadienii de la Roman Cooper, care au câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min, proces care însă a fost anulat, spun că în continuare sunt pregătiţi să implementeze toate acţiunile şi investiţiile cerute de guvern, deşi ele nu au fost incluse în documentele iniţiale.

"Aşa cum s-a comunicat anterior, echipa Roman Cooper şi negociatorii care au reprezentat guvernul român au convenit asupra termenilor şi condiţiilor din contractul de achiziţie în noaptea zilei de vineri, 6 aprilie. Acest lucru a presupus acceptarea de către Roman Cooper a unor obligaţii financiare şi de altă natură suplimentare care nu au fost solicitate în documentaţia iniţială pentru licitaţie", explică reprezentanţii Roman Cooper într-un comunicat de presă.

Ministerul Economiei susţine însă că negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă, iar instituţia se pregăteşte să scoată din nou la vânzare compania.

Firma canadiană notează că licitaţia pentru vânzarea Cupru Min este "larg recunoscută drept cea mai transparentă din istoria programului de privatizări" al României.

Roman Copper reiterează, astfel, că este gata să implementeze toate măsurile şi investiţiile cerute de Guvern de la licitaţia din 26 martie până în prezent.

Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.