Bode şi ambasadorul Canadei au venit la Guvern, după ce Roman Copper nu a putut prelua Cupru Min

Autor: Ovidiu Bărbulescu 10.04.2012

Ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ambasadorul Canadei la Bucureşti au venit la Guvern, după ce autorităţile române nu au ajuns la un acord cu firma canadiană Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min.

Firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul CC preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a spus Bode.

Reprezentanţii Bayfront Capital Partners, care controlează firma canadiană, au arătat însă că au ajuns, vineri, la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi că se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

Marţi, firma canadiană Roman Copper a reiterat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie.

Roman Copper a adaugat că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min şi că se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.