Conducerea Roman Copper doreşte o întâlnire cu Ungureanu şi Bode pentru discuţii privind Cupru Min

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 10.04.2012

Conducerea Roman Copper doreşte să se întâlnească cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Economiei, pentru clarificarea neînţelegerilor apărute în negocierile de preluare a Cupru Min, firma anunţând şi angajarea a doi co-fondatori ai companiei canadiene Valhalla cu rezidenţă în România.

Roman Copper a transmis un comunicat în care se arată că a luat noi măsuri, luni şi marţi, pentru a-şi consolida poziţia de câştigătoare a licitaţiei de vânzare a Cupru Min.

"De luni, 9 aprilie, conducerea Roman Copper a cerut să să întâlnească cu premierul Mihari Răzvan Ungureanu şi cu ministrul Economiei Lucian Bode, pentru clarificarea circumstanţelor şi a neînţelegerilor aparente care ar fi putut apărea în timpul negocierilor de vineri, 6 aprilie, referitoare la achiziţia Cupru Min", potrivit comunicatului.

Din acest motiv, Roman Copper dă o mare importanţă oportunităţii de a explica lui Ungureanu şi Bode circumstanţele ultimelor negocieri, mai ales că ministrul Economiei nu a participat direct la discuţii.
Roman Copper consideră totodată că această oportunitate este esenţială pentru succesul uneia dintre cele mai importante privatizări din România, din acest an.

În comunicat se menţionează că Roman Copper l-a numit pe Joel Hayes în poziţia de preşedinte pentru România al companiei, pentru ca acesta să coordoneze finalizarea achiziţiei Cupru Min.

Hayes este rezident în România din 1995, iar în calitate de director pentru investiţii la Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), a finalizat cu succes patru privatizări.

În plus, Michael Williams, co-fondator al McLeod-Williams Capital, companie canadiană din Vancouver de explorare a resurselor minerale, a fost numit preşedite al board-ului de directori al Roman Copper.

Roman Copper l-a mai numit pe Stacy Quinney, expert în parteneriate de investiţii în Europa de Est şi rezident în România din 1996, în postul de vicepreşedinte executiv.

Joel Hayes şi Stacy Quinney sunt co-fondatori ai companiei Valhalla Resources, ale cărei activităţi se concentrează pe exploatarea resurselor minerale în Europa de Est şi Asia.

În prezent, Valhalla are proiecte active de explorare în Turcia şi România şi anticipează că va efectua activităţi de forare în ambele ţări, în acest an.

Joel Hayes şi Stacy Quinney se află în România de peste un deceniu şi recent s-au asociat cu fosta echipă de la Underworld Resources, formată din Michael Williams, Rob Mc Leod şi Adrian Fleming, pentru a profita de oportunităţile oferite de relaţiile extinse deţinute în România şi Turcia.

Valhalla Resources a anunţat, într-un comunicat publicat pe 28 martie, că participă la negocieri legate de achiziţia unui proiect în sectorul mineral. Acţiunile companiei sunt suspendate de la tranzacţionare, iar Valhalla Resources intenţionează să menţină această suspendare până când negocierile referitoare la achiziţie vor avansa sau vor fi oprite.

Firma canadiană Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul CC preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a spus Bode.

Reprezentanţii Bayfront Capital Partners, care controlează firma canadiană, au arătat însă că au ajuns, vineri, la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi că se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

Marţi, firma canadiană Roman Copper a reiterat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie.

Roman Copper a adaugat că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min şi că se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.