SIF Banat-Crişana a ieşit din acţionariatul BCR, după o vânzare de 17 mil. euro

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 11.04.2012

SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat, miercuri, că a vândut către Erste ultimele acţiuni pe care le avea la BCR, pachet pentru care urmează să încaseze 72,8 milioane lei (16,6 milioane euro).

Societatea a încasat anul trecut de la Erste Group 50,7 milioane lei (11,6 milioane euro) şi a primit un pachet de aproximativ 0,45% din acţiunile băncii austriece. În februarie, SIF Banat-Crişana a mai cedat un pachet de acţiuni BCR, pentru care a primit 0,59% din acţiunile Erste şi urma să mai încaseze 72,8 milioane lei cash pentru ultimele titluri BCR pe care le mai avea.

SIF Banat-Crişana a semnat, pe 8 noiembrie, cu Erste Group Bank contractul care vizează valorificarea pachetului de acţiuni deţinut la Banca Comercială Română.

Conform contractului, în schimbul pachetului total de 6% din acţiunile BCR, societatea urma să încaseze 123,6 milioane lei (28,4 milioane euro) în numerar şi să primească un pachet reprezentând aproximativ 1% din titlurile Erste.

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) sunt singurele SIF-uri care au vândut anul trecut integral pachete de acţiuni BCR către Erste. Fiecare dintre ele a primit în schimbul a 6% din titlurile BCR o componenţă cash de 123,6 milioane lei şi aproape 1% din acţiunile Erste.

SIF Muntenia (SIF4) mai are de încasat tot o componentă cash, de aproape 53,5 milioane lei.

Spre deosebire de celelalte patru societăţi de investiţii, SIF Oltenia (SIF5) nu a vândut acţiuni BCR şi a participat la majorarea de capital social derulată de bancă.

Erste deţine 92,26% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia are aproape 6,59%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 0,49%, la 1,03 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 565,3 milioane lei (129,3 milioane euro).