Sibiul, noul pol al investiţiilor în IT

Autor: Adelina Mihai 13.04.2012

Computer Generated Solutions, EBS, iQuest sau Pentalog sunt doar câteva dintre companiile străine care au angajat în ultimii doi ani câteva sute de sibieni în domeniul IT, oraşul fiind, alături de Braşov, noua ţintă a investitorilor din IT care au ales să-şi extindă activitatea pe piaţa locală.



Doar la finalul lunii trecute Computer Generated Solutions Europe, divizia locală de servicii IT a americanilor de la CGS, care are în prezent 40 de angajaţi în România, a deschis un centru de dezvoltare de software la Sibiu, unde vor lucra 100 de oameni.

"Regiunea Sibiu - Braşov a oferit, în mod tradiţional, foarte mulţi programatori pe piaţa muncii. Situaţia din această zonă a devenit la fel cum era cea din Timişoara în urmă cu 10 ani şi care acum a «secat», în sensul că cererea de specialişti IT este mai mare decât oferta.

Următoarea destinaţie a investiţiilor IT a fost Iaşiul, dar şi el începe să «sece» şi Craiova, care a angajat mai mult dezvoltatori de jocuri. Noile ţinte sunt Braşov şi Sibiu şi, probabil, urmează Clujul şi Târgu Mureş", spune Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, care este membru şi fost preşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor.

În oraşul Sibiu locuieşte o populaţie de 137.000 de persoane, potrivit datelor provizorii ale recensământului de anul trecut, numărul de locuitori fiind în scădere cu 11,3% faţă de 2006. Cu toate acestea, regiunea nu duce lipsă de forţă de muncă bine calificată, având în vedere că în cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu învaţă în prezent aproximativ 25.000 de studenţi, aproape cât are şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Printre angajatorii din ultimii ani în regiune se află furnizorul de soluţii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) EBS, care are o filială în Sibiu specializată pe tehnologiile Java, .NET, ABAP şi sprijină activitatea companiei în special pe piaţa externă.

De asemenea, numărul de angajaţi ai grupului Pentalog a depăşit anul trecut 670 de persoane, cu filiale în Braşov, după care au urmat birouri în Bucureşti, Iaşi şi Sibiu, iar mai recent în Cluj-Napoca.

Rata şomajului din Sibiu a ajuns la 4,39% la finalul lunii februarie, cu aproape un punct procentual mai scăzută faţă de media la nivel naţional, numărul total de şomeri fiind de 8.200 de persoane.

Şi furnizorul de servicii externalizate de tip call center Computer Generated Solutions (CGS) şi-a extins anul trecut activitatea din România prin deschiderea unui centru în Sibiu în iunie, unde are deja birou, care va avea 300 de angajaţi.

"Interesul investitorilor străini din IT în zona Sibiului nu este o noutate, de prin 2007 încoace multe com panii au început să îşi externalizeze ope raţiunile în România, pentru că aici costul forţei de muncă este mult mai redus", a spus Marian Bejinariu, managerul firmei de recrutare Job Connect din Sibiu.

Un proaspăt absolvent de facultate, care nu are deloc experienţă, se angajează pe un salariu de aproape 700 de euro brut în Sibiu, Braşov, Timişoara sau Cluj, potrivit studiului salarial şi de beneficii AIMS Salary Map IT. Salarii mai mari au angajaţii care ocupă funcţia de software architect, cu o experienţă de cel puţin cinci ani în dezvoltare software şi care au foarte bune competenţe de programare, care câştigă peste 2.600 euro brut/lună.

"Forţa de muncă bine calificată, lobby-ul făcut de autorităţile locale, atât în ţară, cât şi în străinătate pentru atragerea investitorilor străini i-au determinat pe aceştia să vină în Sibiu. Îi sprijinim pentru obţinerea avizelor şi îi ajutăm să treacă mai uşor peste obstacolele administrative, le punem la dispoziţie spaţii pe care să-şi construiască fabrici sau clădiri de birouri", a spus Mirela Grigore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Sibiul a fost în 2007 capitală culturală europeană şi este în prezent unul dintre cele mai apreciate oraşe turistice din ţară.

Însă IT-ul nu este singurul domeniu care a atras investiţii străine în zonă. La începutul acestui an, grupul spaniol Inditex a investit circa 2,5 mil. euro în deschiderea unui magazin Zara într-o clădire istorică din centrul oraşului Sibiu.