Guvernul face primul pas pentru lansarea unor reţele 4G

Autori: Ovidiu Barbulescu , Adrian Seceleanu 12.04.2012

Guvernul a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de ieri, transferarea din gestiunea Ministerului Apărării în cea a Autorităţii de Re­glementare în Comunicaţii (ANCOM) a mai multor benzi de frecvenţă, dintre care una poate fi utilizată pentru a lansa servicii de comunicaţii mobile 4G, care asigură viteze de transfer al datelor de câteva ori mai mari decât cele oferite prin 3G.

Prin ordonanţă Guvernul a decis eliberarea de către MApN a benzilor de frecvenţe radio 830-862 MHz, 1.747,5-1.785 MHz, 1.842,5-1.880 MHz şi 2.500-2.690 MHz. Costul eliberării acestor frecvenţe de către MApN a fost estimat la 234 mil. euro.

ANCOM va plăti, din bugetul propriu, 30 de milioane euro către Ministerul Apărării în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri şi cheltuieli, urmând ca restul fondurilor să fie achitate din taxa de licenţă pe care ANCOM o va încasa din lici­taţia de atribuire a celor patru licenţe.

Licenţele de utilizare pentru spectrul eliberat de MApN plus alte benzi de frecvenţă pentru care dreptul de utilizare expiră vor fi scoase la vânzare în vara acestui an la cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată de România, de la care statul se aşteaptă să obţi­nă venituri de minim 700 mil. euro.