Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Coreea de Nord să dezvolte arma nucleară

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 12.04.2012

Liderul nord-coreean Kim Jon-il, decedat în decembrie, îşi îndeamnă ţara, în testamentul pe care l-a lăsat, să continue să dezvolte arme nucleare, biologice şi rachete balistice, scrie o revistă japoneză în ediţia de joi, relatează AFP.

"Să aveţi în vedere că dezvoltarea permanentă şi menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea în peninsula coreeană. Să nu lăsaţi niciodată garda jos", scrie fostul lider, potrivit săptămânalului Shukan Bunshun.

Potrivit acestei reviste, Lee Yun-keol, directorul Centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre (NKSIS), a aflat ultimele dorinţe ale lui Kim Jong-il, tatăl noului lider nord-coreean Kim Jong-un, printr-o "persoană foarte apropiată de un oficial nord-coreean de rang înalt".

"Lee (Yun-keol) ne-a dat numele şi funcţia sursei sale, iar în acest fel am apreciat că informaţiile de care dispune sunt credibile", a precizat săptămânalul în acest articol.

Directorul NKSIS a lucrat anterior pentru organizaţia nord-coreeană însărcinată cu protejarea familiei Kim, unica dinastie comunistă din lume, creată de tatăl lui Kim Jong-il, Kim Il-sung, pe al cărui centenar se pregăteşte să îl celebreze actualul regim.

Din vremea acestei colaborări, Lee Yun-keol, care trăieşte în prezent în Coreea de Sud, a păstrat un contact cu oficialul de rang înalt evocat.

Shukan Bunshun, unul dintre cele mai citite săptămânale din Japonia, nu a publicat fotografii ale testamentului, ci a oferit mai multe citate, despre care afirmă că provin direct din documentul original.

AFP l-a contactat pe Lee Yun-keol în mod direct la Seul, iar acesta a confirmat veridicitatea articolului publicat de revista japoneză.

Yang Moo-Jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul, a declarat pentru AFP că a auzit "zvonuri la Seul referitoare la ultimele dorinţe scrise de Kim Jong-il". "Autorităţile sud-coreene s-ar afla în posesia unei copii, iar în prezent ar fi pe cale să le analizeze", a adăugat el.

Publicarea acestui articol intervine în momentul în care Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu scopul, potrivit Phenianului, de a amplasa pe orbită un satelit civil de observaţie.

Dar Statele Unite şi aliaţii lor, mai ales japonezii şi sud-coreenii, acuză regimul nord-coreean că, în realitate, vrea să realizeze un test de rachetă balistică.

Sub conducerea lui Kim Jong-il, în perioada 1994 şi 2011 Coreea de Nord a procedat la două teste nucleare, iar potrivit unor observatori noul regim ar putea proceda la un al treilea test imediat după lansarea acestei rachete cu rază lungă de acţiune.