Zeci de milioane de tineri sunt şomeri. Cum li se poate găsi de lucru înainte de a deveni de neangajat şi de a se revolta cu furie?

Autor: Ioana Niţu 15.04.2012

Crearea unor locuri de muncă pentru generaţia actuală şi pentru cele care vor veni a devenit una dintre cele mai urgente probleme cu care confruntă factorii de decizie din întreaga lume. Economia globală nu reuşeşte să ofere oportunităţi de angajare pentru absolvenţii de facultate sau pentru cei care intră pentru prima oară pe piaţa forţei de muncă, scrie revista Time.

Atunci când s-a declanşat criza economică, în 2008, rata şomajului din rândul tinerilor a urcat la niveluri record, iar acum, 4 ani mai târziu, perspectivele găsirii unui loc de muncă rămân la fel de slabe. Cei mai afectaţi sunt tinerii din ţările cu economiile dezvoltate. De exemplu, în prezent rata şomerilor în rândul tinerilor din Grecia atinge 51%. În SUA, în ultimii doi ani în categoria de vârstă 18-24 de ani, rata de angajare este de 54%, cel mai scăzut nivel de până acum. În 2007, rata depăşea 62%, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Centre. Conform Organizaţiei Internaţionale a Forţei de Muncă (OIFM), 75 de milioane de persoane din toată lumea, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt şomere, două persoane din cinci neavând un loc de muncă. Fără luarea unor măsuri, există puţine şanse ca această situaţie să se îmbunătăţească şi această generaţie ar putea deveni "generaţia pierdută", avertizează Gianni Rosas, coordonatorul programului OIFM "Angajarea tinerilor" din Geneva.

Cu cât persistă mai mult criza de locuri de muncă pentru tineri, cu atât vor fi mai severe consecinţele pentru economia globală, atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele aflate în curs de dezvoltare. În societăţile cu populaţii îmbătrânite, în special în Europa şi în Japonia, povara susţinerii sistemului de sănătăte şi pe cel al pensiilor publice a devenit din ce în ce mai mare, deoarece numărul persoanele active care plătesc contribuţii pentru acestea scade. Astfel, se pune presiune şi mai mare pe guverne care sunt deja împovărate de datorii. Studiile au arătat că şomajul din rândul tinerilor ar putea avea consecinţe grave, aceştia putându-se implica în activităţi teroriste sau pot înclina spre o viaţă infracţională.

Cauzele şomajului din rândul tinerilor diferă în funcţie de regiune şi de sistemele de reglementare ale muncii. În Europa de Vest, spre exemplu, protecţia excesivă a muncii îi împiedică pe tineri să îşi găsească un loc bun de muncă. Mai precis, concedierea persoanelor angajate pe perioadă nedeterminată este dificilă şi scumpă, şi din acest motiv angajatorii sunt reticenţi în a angaja personal nou. Astfel, se poate spune că multe persoane ocupă un loc de muncă pe viaţă. În ţări aflate în curs de dezvoltare cu rate mare ale natalităţii şi cu populaţii tinere cum este Filipine, creşterea economică nu este destul de puternică pentru a susţine valul de tineri care intră pe piaţa forţei de muncă în fiecare an.

Cu toate acestea, şomajul din rândul tinerilor are rădăcini comune în lume: cei mai mulţi tineri novice pe piaţa muncii sunt cei mai vulnerabili la şocurile din economie - noii angajaţi sunt de obicei primii care sunt daţi afară în caz că există probleme, iar puţini proaspeţi absolvenţi sunt doriţi de angajatori. De exemplu, în Spania, Italia şi Japonia, companiile îşi doresc flexibilitate pe pieţele muncii reglementate şi ca atare le oferă tinerilor doar contracte pe termen scurt.

Tinerii din toată lumea realizează faptul că educaţia nu mai reprezintă drumul tradiţional spre succes. Din ce în ce mai mulţi absolvenţi de facultate sunt forţaţi să accepte slujbe cu mult sub nivelul lor de pregătire, cum ar fi ospătari sau vânzători. Un exemplu în acest sens este Hara Kogkou din Grecia, care a absolvit facultatea de agronomie din Atena acum 18 luni, dar nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă în domeniul ei. "Nu văd că se creează locuri noi de muncă, deci vom concura şi cu persoane care au absolvit doctorate", a spus aceasta.

Un alt absolvent care se confruntă cu aceeaşi problemă este Alex Rodriguez Toscano, care timp de 5 ani a studiat economia la Universitatea Carlos III din Madrid, frecventând cele mai complicate cursuri de matematică şi perfecţionându-şi cele trei limbi străine pe care le vorbeşte. Şi el îşi arată nemulţumirea spunând: "Există atât de multe aplicaţii de la alte persoane care au absolvit un master sau un doctorat şi care au deja experienţă. De ce m-ar angaja pe mine?". Zeci de milioane de tineri din întreaga lume îi împărtăţesc părerea.