Câţi bani câştigă şeful celei mai hulite bănci din lume

Autor: Radu Racu 13.04.2012

Preşedintele şi directorul executiv al grupului bancar Goldman Sachs, Lloyd Blankefein, a primit anul trecut un pachet salarial care însumează 12,4 milioane de dolari, în scădere cu 35% faţă de remuneraţia din 2010, ca urmare a deprecierii acţiunilor şi a scăderii profitului, scrie Bloomberg.

Veniturile lui Lloyd Blankefein includ un bonus cash de 3 milioane de dolari, acţiuni ale companiei în valoare de 7 milioane de dolari, un salariu anual de 2 milioane de dolari şi aproape 500.000 de dolari în beneficii, conform unei declaraţii publicate vineri de banca newyorkeză.

Goldman Sachs, a cincea mare bancă din SUA, după valoarea activelor, a înregistrat o scădere de 47% a profitului anul trecut. Valoarea acţiunilor băncii a scăzut pe bursă cu 46% în 2011, iar numărul angajaţilor a fost redus cu 2.400.

Spre comparaţie, directorul executiv de la Morgan Stanley, James Gorman, a primit un pachet salarial de 10,5 milioane de dolari anul trecut, Vikram Pandit de la Citigroup a primit 15 milioane de dolari, iar CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon, a primit 23 de milioane de dolari.

Cea mai mare remuneraţie pe care a primit-o Blankfein la cârma Goldman Sachs a fost în anul 2007, de 68 milioane de dolari.