Ucrainienii de la Mriya pun pe masă 200 mil. euro pentru investiţii în agricultură

Autor: Gabriel Razi 17.04.2012

Mriya Agro, unul dintre cei mai mari producători din Ucraina, care exploatează o fermă gigantică de 250.000 de hectare în apropierea graniţei cu România în dreptul judeţelor Suceava şi Maramureş, intenţionează să investească în acest an 200 de milioane de euro în companie, scrie publicaţia blackseagrain.

Banii sunt necesari pentru extinderea suprafeţelor de teren în exploatare cu 30-50.000 de hectare, construcţia a şase noi silozuri cu o capacitate totală de 600.000 de tone în vestul Ucrainei dar şi pentru achiziţia de echipamente agricole.

Producătorul ucrainian a încheiat anul trecut cu afaceri de 205 milioane de euro, în creştere cu 67% faţă de 2010, potrivit informaţiilor dintr-un raport al companiei.

Suprafeţele exploatate de producătorul ucrainian sunt de cinci ori mai mari decât cele adiminstrate de Culiţă Tărâţă, care exploatează în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare suprafaţă agricolă dintre toate companiile româneşti.

Afacerea Mriya Agro a fost începută în urmă cu 19 ani de Ivan şi Klaudia Guta cu o plantaţie de 50 de hectare de teren. Acum compania a ajuns să deţină un parc de 1.300 de utilaje agricole, o unitate de producţie a seminţelor cu o capacitate de 300 de tone pe zi şi capacităţi de stocare a cerealelor de 410.000 de tone. Spre comparaţie, în România numai traderii multinaţionali de talia Cargill sau Ameropa îşi permit să opereze capacităţi similare.

Din 2008 compania şi-a listat 20% din acţiuni pe bursa de la Frankfurt. În urma listării proprietarii companiei au obţinut 90,1 milioane de dolari, potrivit unor informaţii anterioare ale publicaţiei KyivPost.