Şeful Fiscului Sorin Blejnar a fost revocat de premier. Fostul şef de cabinet a lui Tănăsescu îi preia locul

Autor: Claudia Medrega 18.04.2012

Sorin Blejnar (foto), preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu rang de secretar de stat, a fost revocat ieri de premierul Mihai Răzvan Ungureanu, exact în ziua în care a expirat termenul stabilit pentru a aduce la buget un plus al încasărilor de 1,5% din PIB (2 miliarde de euro).

La conducerea Fiscului a fost numit Şerban Pop (37 de ani), avocat, un personaj extrem de discret, dar extrem de influent în cercurile financiare, fost şef de cabinet al ex-ministrului de finanţe Mihai Tănăsescu şi fost vicepreşedinte al ANAF pe vremea lui Tăriceanu. Blejnar este la şefia Fiscului din 2009, când a fost promovat de premierul Emil Boc de pe poziţia de comisar general adjunct în Garda Financiară.

În februarie, Ungureanu a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să aducă la buget un plus de 2 mld. euro. Ungureanu a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.