Tranzacţiile imobiliare din România au crescut la 99 mil.euro în primul trimestru

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax 18.04.2012

Tranzacţiile imobiliare din România au însumat, în perioada ianuarie-martie, 99 milioane euro, primul trimestru al acestui an fiind cel mai bun din ultimele 12 luni, potrivit companiei Cushman&Wakefield, care arată însă că activitatea rămâne modestă deoarece numărul tranzacţiilor s-a înjumătăţit.

"Valoarea tranzacţiilor imobiliare a crescut la 99 milioane de euro, cel mai înalt nivel înregistrat din primul trimestru 2011, dar activitatea pe ansamblu rămâne modestă, cu doar 12 tranzacţii înregistrate în această perioadă faţă de o medie trimestrială de 28 de preluări în ultimii doi ani. Investitorii din sectorul de retail continuă să domine piaţa, cu 47% din total, fiind urmaţi de birouri şi industrial, cu 40%, respectiv 12%", se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Pentru întreg anul 2012, analiştii Cushman&Wakefield estimează un nivel al tranzacţiilor de 350 de milioane de euro, în creştere faţă de 2010, când compania a inventariat tranzacţii de 327 milioane de euro.

Astfel, România a atras peste 10% din totalul tranzacţiilor încheiate în Europa Centrală, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, în valoare de 847 milioane de euro.

Valoarea tranzacţiilor din regiune este cu mult sub cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, când a totalizat 1,3 miliarde de euro, dar cu 465 milioane de euro peste primul trimestru din 2010.

"Luate izolat, cifrele din primul trimestru arată dezamăgitor, dar având în vedere nivelul activităţii în curs, anticipăm o revenire puternică în al doilea trimestru. Atragerea finanţării rămâne o provocare, dar cumpărătorii cu fonduri proprii vor profita pentru a cumpăra active de calitate", se menţionează în raport.

Cushman&Wakefield estimează pentru acest an un volum al tranzacţiilor de 4,75 miliarde de euro în ţările analizate, faţă de 6,1 miliarde de euro în 2011.

În primul trimestru, Polonia a rămas liderul regiunii, cu un volum al tranzacţiilor de 728 milioane de euro.