ANL vrea să ridice cu banii privaţilor apartamente pentru chirii de 120 €. E fezabil proiectul?

Autor: Cristi Moga 19.04.2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), să dezvolte ansambluri rezidenţiale prin atragerea de fonduri private, locuinţele fiind destinate închirierii la valori care nu pot fi mai mari decât o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv circa 120 de euro lunar, ţinând cont de actualul salariu mediu net - 360 de euro lunar.

În prezent, pe "piaţa liberă", cu aceşti bani nu poate fi închiriată nici măcar o garsonieră în Bucureşti, potrivit anunţurilor publicate pe site-urile de profil.

Guvernul a aprobat ieri programul "Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat", prin care ANL ar trebui să atragă investitori dispuşi să finanţeze proiectarea, construcţia şi exploatarea locuinţelor din surse proprii sau atrase.

În schimbul acestor investiţii, partea privată ar urma să primească 30% din chiriile încasate (adică maxim 36 de euro lunar), precum şi alte "plăţi unitare periodice". ANL îşi propune ca în timp să preia locuinţele în domeniul public al statului.

Reprezentanţii ANL au precizat pentru ZF că prin acest program se intenţionează dezvoltarea unor proiecte mari, cu cel puţin 200 de locuinţe, până la câteva mii, care vor fi concesionate pentru perioade mai mari de 20 de ani. Pe lângă chirii, investitorii vor beneficia de "plăţi unitare periodice asociate unor criterii de performanţă, care se ajustează prin aplicarea sistemului de deduceri corespunzătoare neconformităţilor şi evenimentelor de indisponibilitate".

Standardul de cost pentru locuinţele ANL este de circa 400 de euro/mp, astfel că o garsonieră de 25 mp ar implica o investiţie de circa 10.000 de euro. Luând în calcul încasarea de către investitorul privat a unei sume de 36 de euro din chiria lunară, randamentul anual din această investiţie nu depăşeşte 4,5%, potrivit calculelor ZF. În aceste condiţii, se ridică întrebarea: este fezabil acest proiect?

Iniţiativa Agenţiei vine după ce programul de vânzare a locuinţelor din portofoliu către actualii chiriaşi a avut deocamdată rezultate sub aştep­tări. ANL intenţiona să în­ceapă să rostogolească programul ANL prin vânzarea a circa 20.000 de apartamente pentru obţinerea fondurilor necesare construirii unor blocuri noi destinate închirierii, dar până în prezent numărul locuinţelor valorificate este de circa 2.000, respectiv 10% din portofoliu.

Cu ce vine statul la acest proiect? În programul prin care se încearcă atragerea investitorilor privaţi, ANL şi autorităţile locale vor pune la dispoziţie terenul şi vor suporta "fi­nan­ţarea structurii economice, tehnice şi juridice a proiectelor".

Condiţiile obţinerii unei locuinţe ANL