Bursa este terminată fără investitori străini. Cel mai mare risc pentru acest an este lipsa de lichiditate

Autori: Stefan Musgociu , Roxana Pricop 20.04.2012

Bursa de la Bucureşti a scăzut joi cu 1%, într-o piaţă în care atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar lichiditatea a urcat de două ori peste rulajul de miercuri.

Piaţa a deschis ziua în scădere cu aproape 0,8%, iar în primele două ore a recuperat aproape integral corecţia. După ora 12:00, cotaţiile celor mai multe acţiuni au început din nou să scadă, ca urmare a plasării mai multor ordine de vânzare decât de cumpărare, deşi pe volume reduse de titluri.

În aceste condiţii, preţurile au scăzut chiar şi cu un punct procentual de la o tranzacţie la alta, fiind influenţate de fiecare ordin puţin mai mare.

"Piaţa locală nu funcţionează fără investitorii străini. În general, lipsa de lichiditate este echivalentă pe piaţa românească cu un recul pe preţuri. Comportamentul actual al pieţei nu iese neapărat din tiparul sezonier multianual, ca după creşterile semnificative din primul trimestru, la mijlocul primăverii piaţa să înregistreze un recul. Numai că în acest an riscul de lichiditate scăzută pentru tot restul anului este mai ridicat, dată fiind conjunctura internaţională şi anul electoral din România", a declarat Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital al ING Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,83% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,26%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în scădere cu 0,88%.

Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,8 mil. lei (5,4 milioane de euro), valoare de 2,2 ori peste rulajul de miercuri, de doar 10,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 90% de transferurile cu acţiunile Fondului Pro­prie­ta­tea (6,7 milioane de lei), SIF Oltenia (3,1 milioane de lei), SIF Moldova (1,4 milioane de lei), SIF Tran­sil­vania (1,3 milioane de lei), Bursa de Valori Bucureşti (1,2 milioane lei), două deal-uri cu 1,12% din titlurile SIF Banat-Crişana (6,5 milioane de lei) şi o tranzacţie negociată cu acţiuni OMV Petrom (1 milion de lei).

"O mică surpriză, deocamdată, este lichiditatea scă­zută a acţiunilor companiilor la care se vor discuta di­vidende semnificative. Era posibilă o lichiditate ceva mai ridicată până la momentul AGA, tocmai din acest motiv (al dividendelor - n.r.). În aceste condiţii, sin­gurul eveniment planificat pe termen scurt care ar putea fi un catalizator este listarea Romgaz. In­ves­titorii străini vor urmări cu atenţie dacă, ce şi când se va întâmpla cu listarea Romgaz", a mai spus Florin Ilie.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,96%, la 0,5515 lei. La închidere, în piaţă erau ordine de vânzare pentru 25,7 mi­lioane de titluri FP, iar pe par­tea de cumpărare volu­mul era de 3,3 milioane acţiuni.

La finalul şedinţei pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-euro­pene evoluau in­cert. Pieţele de la Frank­furt şi Paris erau în scă­dere cu 0,4% şi 0,7%, iar bursa de la Londra avansa cu 0,3%. Pieţele au urmărit ieri cu atenţie emisiunile de obligaţiuni ale Spaniei, care s-au încheiat cu rezultate mixte. Astfel, Spania a reuşit să atragă mai mult decât şi-a propus de pe pieţe, dar cu preţul unor randamente mai mari. Pentru bondurile pe 10 ani, randamentul a urcat la aproape 5,8%, o creştere care nu i-a speriat însă pe investitori. Spania, Italia şi Por­tugalia rămân în continuare sub monitorizarea atentă a investitorilor.

Ceilalţi factori de incer­ti­tudine pe plan extern sunt legaţi de creşterea economică din SUA şi de răcirea eco­nomiei chineze.

Acţiunile americane i-au prins pe investitorii români

Joi, în a doua zi de tranzacţionare pe sistemul alternativ ATS al Bursei de Valori Bucureşti, investitorii locali au cumpărat şi vândut acţiuni ale companiilor americane în valoare de circa 104.000 de lei, valoare apropiată de rulajul de miercuri, 18 aprilie, prima zi de tranzacţionare.

Şedinţa de tranzacţionare a început la ora 16.30 şi până la ora 18.00 investitorii au tranzacţionat 646 de acţiuni ale companiilor Apple (simbol bursier AAPL), Bank of America (BAC), Intel (INL) şi Visa (VISA).

După valoare, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile gigantului american Apple, producătorul iPhone, investitorii rulând 41 de acţiuni în valoare de aproape 83.000 de lei.

Acţiunile AAPL se tranzacţionau ieri la un preţ de 2.004,9 lei/unitate, în scădere cu 3% faţă de preţul de ieri.

După volum, acţiunile BAC au fost cele mai tranzacţionate: 577 de titluri în valoare de 17.572 de lei.

Acţiunile BAC se tranzacţionau ieri la un preţ de 30,2 lei/unitate, în creştere cu 0,2% faţă de preţul de ieri, potrivit informaţiilor disponibile la ora 18.00.