Ciprioţii de la Marfin au atras depozite de 36 mil. € în două luni

Autor: Ciprian Valentin Botea 20.04.2012

Marfin Bank, filiala locală a grupului cipriot cu acelaşi nume, a raportat o creştere cu 21% a depozitelor atrase de la clientelă în primele două luni din 2012, până la 205 milioane de euro, în timp ce soldul creditelor a stagnat.

Volumul depozitelor scăzuse cu echivalentul a 7 mil. euro pe parcursul anului trecut, ajungând la 169 mil. euro în decembrie, dar banca a reuşit să recupereze terenul pierdut plătind dobânzi peste media pieţei pentru a atrage resurse de la clienţi. Marfin are o dobândă de 7,5% pe an la depozitele cu scadenţa la şase luni, una dintre cele mai mari bonificaţii din piaţă.

Soldul creditelor acordate a stagnat, în paralel, la circa 414 mil. euro, banca reuşind să-şi reducă raportul credite/depozite la 202%. Raportul credite/depozite rămâne însă unul dintre cele mai dezechilibrate din piaţă, în condiţiile în care banca s-a bazat mult timp pe finanţările de la grup.

Marfin a avut în perioada ianuarie-februarie venituri de 3,5 mil. euro, în creştere de la 3,3 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul operaţional s-a apropiat de 1,2 mil. euro.

Anul trecut banca obţinuse un profit operaţional de 13 mil. euro, dar rezultatul net a fost negativ, fiind raportată o pierdere de 4 mil. euro din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele de risc.