Mirela Dima, CEZ Vânzare: Liberalizarea preţului la energie va fi cea mai mare transformare prin care piaţa va trece

Ziarul Financiar 20.04.2012

Chiar dacă cel puţin teoretic toţi consumatorii de energie electrică au posibilitatea de a-şi schimba furnizorul din 2007, cu excepţia marilor companii, puţini au fost aceia care au renunţat la confortul tarifelor reglementate pentru a se avânta în piaţa concurenţială. Explicaţia a fost simplă şi ea ţine de un singur factor: preţul. Din toamna acestui an ar trebui însă să se dea startul eliminării tarifelor reglementate la energie. Marii furnizori de electricitate deja lucrează la zeci de scenarii pregătindu-se pentru ceea ce urmează a fi una dintre cele mai importante transformări prin care piaţa energiei a trecut în ultimii ani.

"De 15 ani, de când lucrez în domeniul comerţului cu energie, pot spune că aceasta este cea mai mare transformare prin care piaţa va trece", spune Mirela Dima, directorul general al CEZ Vânzare, unul dintre cei mai mari fur­ni­zori de energie electrică din România cu un business de 318,5 milioane de euro anul trecut.

Datele din rapoartele publicate de Auto­ri­tatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că anul trecut circa 40% din toată energia consumată în România a fost livrată pe segmentul re­gle­mentat al pieţei, cea mai mare parte din aceasta fiind con­su­mată de populaţie. Pe acest seg­ment, preţul ener­giei este sta­bi­lit de ANRE şi este de circa 170 de lei pe MWh, în timp ce în piaţa concurenţială pre­ţul mediu este de 230 de lei pe MWh. În acest context, au existat puţine motive pentru populaţie şi micii consumatori industriali să treacă din segmentul reglementat pentru a intra în piaţa liberă a energiei, acolo unde preţurile sunt sta­bi­lite în funcţie de cerere şi ofertă, deşi această po­sibilitate există încă din 2007.

Picătura de energie scumpă

Lucrurile ar trebui să se schimbe substan­ţial, chiar începând de anul acesta, pentru că furnizorii de energie, aşa cum este şi CEZ Vân­zare, vor fi obligaţi ca gradual să introducă în coşul livrat celor care mai beneficiază de tarife regle­mentate să includă un anumit procent de ener­gie cumpărat din piaţa concurenţială. Adică în loc să livreze 100% din energie către populaţie la un tarif reglementat, furnizorii vor livra 90% de exemplu în regim reglementat, restul urmând să fie cumpărat din piaţa liberă. La final, 100% din energia livrată con­su­ma­torilor va fi luată din piaţă, tariful reglementat fiind o noţiune pe cale de dispariţie.

"Până acum, un singur client casnic din regiunea noastră (Oltenia - n. red.) şi-a schimbat furnizorul de energie, dar a revenit. Nici agenţii economici nu au uzat prea mult de acest drept, deşi au posibilitatea din 2007, dintr-un singur motiv: tarifele reglementate sunt mai avan­ta­joase comparativ cu preţurile aplicate pe piaţa concurenţială care cel puţin în ultima vreme au crescut foarte mult. Dacă pe seg­men­tul reglementat vorbim de un preţ mediu de achiziţie de circa 170 lei/MWh, pe piaţa con­curenţială în ultima perioadă am văzut un preţ mediu de achiziţie a energiei elec­trice de circa 230 lei/MWh", explică Dima. Coşul de energie pentru segmentul regle­men­tat, cel care are un preţ de 170 de lei pe MWh, se formează prin contribuţia marilor pro­ducători de energie din România care sunt obli­gaţi să ce­deze anumite cote din producţie pentru ali­men­tarea acestei categorii de con­sumatori.

Scenariu de lucru

Potrivit unui document ob­ţinut de Me­diafax, ponderea din energia electrică fur­ni­zată consumatorilor casnici de pe piaţa con­cu­renţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017. În cazul consu­ma­to­rilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% încă din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.

Cert este că această renunţare la tariful regle­mentat va duce inevitabil la scumpiri, greu de calculat în acest moment pentru că ele vor de­pinde de modul în care producătorii de energie vor răspunde la cererea creată. Pentru pro­ducători, liberalizarea pieţei este o veste bună pentru că îşi vor rotunji încasările, dar pentru populaţie câştigurile sunt aproape inexistente, cel puţin în primii ani.

"Deocamdată nu ştim exact mecanismul prin care va fi realizată această liberalizare a pre­ţurilor, dar sperăm să aflăm în 2-3 săp­tă­mâni. Pot fi aplicate mai multe modalităţi. Fie prin scoaterea forţată din regimul regle­men­tat a unor mari consumatori, fie prin redu­ce­rea pro­centului de energie achiziţionat în regim re­gle­mentat. Ambele variante în opinia noastră vor conduce la o creştere a facturii pentru toţi clienţii. Procentul de creştere de­pinde însă de pre­ţul la care furnizorii vor putea achiziţiona energia. Acest preţ se va duce clar în sus, dar ur­mează să vedem cât de sus. Va fi un moment în care toţi vom cere energie în piaţă, dar totul va depinde de oferta pro­du­că­to­rilor", a mai pre­cizat reprezentanta CEZ Vân­zare.

Zeci de întrebări şi o tăcere oficială

Problema este că în afară de câteva documente apărute pe surse sau de explicaţii date sub protecţia anonimatului, oficial nu s-a comu­nicat absolut nimic, iar întrebările legate de acest subiect sunt din ce în ce mai multe. Cu cât se va scumpi energia? Au producătorii obli­ga­ţia de a răspunde cererii venite din partea furni­zorilor? Vor mai exista totuşi categorii care vor fi protejate?

"Planul de acţiune nu s-a stabilit până în acest moment. Mai întâi ar trebui aprobată noua lege a energiei, trebuie să existe nişte reguli de aplicare, o explicare a modului în care va fi aplicat mecanismul. Mai departe, noi ca furnizori trebuie să ştim de unde vom lua energia. Noi avem obligaţia s-o cumpărăm, dar producătorii au obligaţia să o vândă? În mod normal, în iulie cel târziu noi trebuie să ştim de unde luăm energia. Vrem să ştim cât mai repede planul de acţiune pentru că şi noi la rândul nostru avem explicaţii de dat clienţilor, de la 1 septembrie în mod normal ar trebui să emitem facturi în noua formă, dacă opţiunea va fi aceasta. În ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil, acesta trebuie clar definit, cum va fi ajutat, în ce condiţii poate fi întrerupt?", expune Dima doar o mică parte dintre incer­titudinile care înconjoară acest subiect. Re­prezentanta CEZ Vânzare mai spune că până în acest moment nu au existat consultări între ANRE şi furnizorii din piaţă pe această temă.

"Ne aşteptăm fără discuţie la o creştere a facturii la clienţii finali, având în vedere că preţurile energiei achiziţionate din piaţa concurenţială sunt considerabil mai mari decât cele din piaţa reglementată. Energia ieftină ar trebui să fie ultima eliberată din portofoliul reglementat şi toată energia să fie tran­zac­ţio­nată pe piaţă în mod transparent şi nediscri­mi­natoriu", spune Dima, având în spate ex­pe­rienţa unei pieţe în care cea mai ieftină energie, cea pro­dusă de Hidroelectrica, este de zece ani vân­dută pe contracte directe, cu clauze secrete.

Tot băieţii deştepţi câştigă

Reprezentanta CEZ Vânare mai spune că şi cu aceste schimbări este greu de crezut că în primele etape de renunţare la tarifele regle­mentate vor exista schimbări semnificative în piaţă.

"Declicul în sensul schimbării furnizorilor se va produce pe măsură ce va creşte com­ponenta nereglementată. La început, pentru că vorbim de un procent de 15%, este foarte puţin probabil să vedem mişcări mari în piaţă. Când componenta de deschidere va fi mai mare, teoretic anumiţi furnizori vor putea veni cu o ofertă mai bună decât a noastră. Atunci este posibil să vedem primele schim­bări", spune Dima. Furnizorii pe care Dima nu-i no­mi­na­lizează sunt de fapt chiar acele companii care au acces direct la energia ieftină şi care vor putea veni cu cele mai bune oferte de preţ atunci când clienţii se vor decide să-şi schim­be firma care le livrează elec­trici­tatea. Prac­tic, alături de pro­ducători, pe termen lung o altă cate­gorie de câşti­gători ar fi putea fi tot cei care acum for­mează liga "bă­ie­ţilor deş­tepţi".

"În prima fază, pentru con­su­ma­torul final vor exista creşteri de preţ. Pe termen lung ne putem aştep­ta la scă­derea facturilor prin in­tensi­fi­carea con­cu­renţei, dar nu mai de­vreme de trei-cinci ani", a mai precizat Dima.

Multe ipoteze de lucru

Între timp, până când autorităţile vor prezenta oficial toate datele legate de procesul renunţării la tarifele reglementate, furnizorii lucrează la zeci de strategii, pentru că şi pentru ei va începe o reală luptă pentru menţinerea clien­ţilor în portofoliu.

"Lucrăm la mai multe scenarii, strategii, care se schimbă la fiecare modificare care inter­vine. Trebuie să fim pregătiţi. Pentru moment, odată cu deschiderea pieţei, obiectivul nostru va fi să reţinem cât mai mulţi clienţi în portofoliu, dacă se poate pe toţi cei cărora le pu­tem furniza energie în condiţiile acoperirii cos­turilor şi asigurării unui profit rezonabil", a conchis Dima.

Potrivit datelor furnizate de companie, anul trecut CEZ Vânzare a înregistrat afaceri de 1,35 miliarde de lei, iar pentru 2012 com­pania şi-a bugetat un business de 1,4 miliarde de lei.

Printre cei mai mari clienţi ai companiei sunt CFR, care de altfel este una dintre principalele probleme ale CEZ Vânzare şi a tuturor furnizorilor de altfel din cauza restanţelor uriaşe la plata facturilor, RATB, Feral Tulcea sau Uzinele Sodice Govora.